Svet
52 ogledov

Grožnja nove digitalne sabotaže

elektrika Saša Despot
Svetu grozi nova resna digitalna sabotaža, ki bo - če bo do nje res prišlo - povzročila paniko, kaos in nered, opozarja prvi mož nizozemske tajne službe Rob Bertholee.

"Sabotaža življenjsko pomembne infrastrukture je stvar, zaradi katere ne boste spali," je Rob Bertholee opozoril na konferenci o informacijski varnosti v Den Haagu. Do njegovega opozorila prihaja po petkovem najbolj obsežnem kibernetskem napadu doslej, v katerem so hekerji v skoraj 100 državah izpeljali okoli 91.000 vdorov v Microsoftove sisteme, ki jih uporabniki niso pravočasno nadgradili. Osem napadov so zaznali v Sloveniji, med drugim v novomeškem Revozu.

"Grožnja kibernetskih napadov ni nerealna, takšna grožnja ves čas visi nad nami," je na dvodnevnem forumu, ki ga je organizirala nizozemska vlada, izpostavil Bertholee, ki je dodal prepričanje, da smo bližje veliko hujši digitalni sabotaži, kot si mislimo.

Posledice bi bile lahko katastrofalne

Spomnil je, da je bila leta 2012 največja savdska naftna družba tarča kratkega napada, tri leta za tem pa ukrajinska družba za distribucijo električne energije, zaradi česar nekaj ur ni bilo električne energije.

Infrastruktura širom sveta je medsebojno povezana, kar prinaša velike prednosti, hkrati pa tudi slabosti. "Predstavljajte si, kaj bi se zgodilo, če bi se za dan, dva, ali celo teden dni zgodila sabotaža bančnega sistema. Ali da pride do napake v prometnem omrežju, da pride do napada na kontrolorje leta, ko dajejo navodila pilotom. Posledice bi bile lahko katastrofalne," je opozoril varnostni strokovnjak. Dodal je še, da se morajo države nujno pripraviti na grožnje, ki pretijo na digitalnem področju.

Kot je znano, strokovnjaki za kibernetsko varnost so v ponedeljek sporočili, da bi za najobsežnejšim kibernetskim napadom doslej lahko stala Severna Koreja. Odkrili so namreč podobnosti med škodljivo programsko opremo, ki zahteva odkupnino, ki je bila uporabljena v globalnem napadu, ter kodo, ki so jo pred tem uporabili severnokorejski hekerji. Ob tem so strokovnjaki opozorili, da gre morda za napačno sled, poročajo tuje tiskovne agencije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.