Svet
18 ogledov

Grožnja z napadi, minister odstopil

Ameriška letalonosilka George Washington je že prispela v vode Južne Koreje. (Fo Žurnal24 main
Severna Koreja bo v primeru nadaljevanja nepremišljene vojaške provokacije sprožila nove napade na južno sosedo, poroča večina severnokorejskih medijev.

"Pjongjang bo v primeru provokacije brez oklevanja sprožil drugi, tudi tretji povračilni ukrep," poroča severnokorejska novičarska agencija. Poudarimo, da se provokacija v tem primeru nanaša na vojaške vaje, ki jih Južna Koreja skupaj z zavezniki Američani načrtuje za nedeljo.

Severna Koreja za novo stopnjo sovražnosti krivi tudi ZDA – češ da so ZDA pomagale začrtati "nezakonito" zahodno mejo na morju med dvema Korejama.

Minister obupal
Južnokorejski minister Kim Tae-Young za obrambo je danes podal odstopno izjavo. Dva dneva po napadu Severne Koreje je klonil pod pritiskom očitkov, da je bil odziv njegovega resorja prepočasen.
Predsednik Lee Myung-Bak je njegov odstop sprejel in dejal, da je Kim s tem prevzel "odgovornost za vrsto nedavnih incidentov".

Obojestransko oboroževanje
Južna Koreja na grožnje odgovarja s krepitvijo obmejnih vojaških sil, saj naj bi se po navajanju oblasti tako "prilagajali grožnjam Severne Koreje". "Vlada se je odločila močno povečati vojaške sile na petih otokih v Rumenem morju in prerazporediti več svojega proračuna za ukvarjanje s severnokorejskimi asimetričnimi grožnjami," je novinarjem povedal predstavnik za stike z mediji.

Predsednikov predstavnik je po poročanju BBC-ja dejal, da je Seul zaskrbljen, ker je postal "preveč pasiven". Po obstoječih pravilih ravnanja s Severno Korejo naj bi bilo preveč pozornosti namenjene temu, da vojaški incident preraste v kaj hujšega. Zdaj menijo, da se mora to spremeniti, in sicer tako, da bi v prihodnje Jug implementiral drugačen odgovor glede na to, ali Pjongjang na Jugu napade vojsko ali civilne tarče.

Poudarimo, da sta bila v severnokorejskem obstreljevanju južnokorejskega otoka pred dvema dnevoma ubita dva civilista in dva marinca, napetosti med obema državama pa so se še povečale.

Kitajska ostaja hladna
V Seul bi moral v petek pripotovati kitajski zunanji minister Yang Jiechi, a je obisk, uradno zaradi prezasedenega urnika, preložil. Kot je sporočilo južnokorejsko zunanje ministrstvo, se bodo s Pekingom dogovorili za drugi datum obiska, na katerem naj bi sicer govorili o dvostranskih odnosih in obnovitvi šeststranskih severnokorejskih pogajanj.

Peking, ki velja za edinega zaveznika Pjongjanga, se kljub številnim pozivom ni pridružil obsodbam torkovega severnokorejskega napada, temveč je obe strani zgolj pozval, naj se vzdržita vojaških dejanj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.