Svet
5712 ogledov

Grožnje avtorici Harryja Potterja: "Ne skrbi, ti si naslednja!"

J.K. Rowling Profimedia
Grozijo tudi Rowlingovi.

Policija preiskuje grožnjo J. K. Rowling, ki ji jo je namenil uporabnik na Twitterju, potem ko je objavila svoj odziv na napad na pisatelja Salmana Rushdieja, o katerem smo poročali v članku Na odru napadli priznanega pisatelja.

Rowlingova je v petek tvitnila: "Grozljive novice. Kar slabo mi je. Upam, da bo vse v redu." Uporabnik Twitterja pod imenom Meer Asif Asiz ji je odgovoril kratko in jedrnato: "Ne skrbi, ti si naslednja." Isti račun na Twitterju je objavil tudi zahvalo moškemu, ki je napadel in zabodel Rushdieja na odru v zvezni državi New York.

Rowlingova je delila posnetke zaslona grožnje in se zahvalila vsem, ki so poslali sporočila podpore. Tiskovni predstavnik škotske policije je dejal: "Prejeli smo poročilo o spletni grožnji in policisti izvajajo preiskave."

V izjavi so v podjetju Warner Bros Discovery (WBD), ki stoji za filmskimi adaptacijami Rowlingove serije o Harryju Potterju, dejali, da "ostro obsojajo" grožnje avtorju. "Stojimo ob njej in vseh avtorjih, pripovedovalcih in ustvarjalcih. WBD verjame v svobodo izražanja in miren diskurz. Naše misli so pri siru Salmanu Rushdieju in njegovi družini po nesmiselnem nasilnem dejanju v New Yorku. Družba ostro obsoja vsako obliko grožnje, nasilja ali ustrahovanja, kadar se mnenja, prepričanja in misli razlikujejo.”

Salman Rushdie video Svet Po včerajšnjem napadu bo najbrž ostal brez očesa, diha s pomočjo ventilatorja

Twitter: Objava ni kršila pravil

Rowlingova je k ukrepanju pozvala tudi Twitter. A odgovor Twitterja, je dejala Rowlingova, je bil: "Po pregledu razpoložljivih informacij smo ugotovili, da v vsebini, ki ste jo prijavili, ni bilo kršitev pravil Twitterja. Cenimo vašo pomoč in vas spodbujamo, da se v prihodnje znova obrnete na nas, če opazite morebitne kršitve."

Rowlingova je ena izmed številnih pisateljev, ki so izrazili zaskrbljenost zaradi Rushdieja, vključno z Neilom Gaimanom, Stephenom Kingom in Williamom Dalrymplom, ki so napad opisali kot "grozen dan za literaturo, za svobodo govora in za avtorje povsod."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Bizgec 08:40 15.avgust 2022.

    "Po pregledu razpoložljivih informacij smo ugotovili, da v vsebini, ki ste jo prijavili, ni bilo kršitev pravil Twitterja." - ja, itak. Če je grožnja proti folku, ki ni politično korekten, to za Twitter nikoli ni grožnja.

  • Avatar Leon
    Leon 08:02 15.avgust 2022.

    Verski terorizem je povsod po svetu enak ne glede na religije . Eni to povedo na glas bolj primitivno ,drugi pa bolj prefinjeno preko političnih komisarjev .