Svet
19 ogledov

Grožnje IS v Evropi nikoli niso bile realnejše

Napad samomorilca EPA
Grožnja pred uporabo jedrskega orožja s strani teroristov od obdobja hladne vojne naprej nikoli ni bila resnejša, opozarjajo strokovnjaki. Islamska država nakupuje orožje za masovno uničenje, medtem pa se sooča z velikimi izgubami v Siriji in Iraku. Včeraj je zaokrožila tudi nova objavljena grožnja; IS naj bi si prizadeval za uničenje piramid v Egiptu. Medtem v Franciji pripravljenost ob začetku evropskega nogometnega prvenstva.

"Islamska država je izvedla že številne napade s kemijskim orožjem v Siriji, vemo, da si prizadeva za jedrski napad v srcu Evrope. To v kombinaciji z nizko stopnjo pripravljenosti in številnih jedrskih raziskovalnih centrih v nekdanji Sovjetski zvezi jasno govori, da je nevarnost pred napadom zelo realna," je na mednarodni konferenci v Amsterdamu izpostavil Moše Kantor, v Rusiji rojeni judovski poslovnež in predsednik Evropskega judovskega kongresa.

Ta je že po napadih v Parizu s strani Islamske države opozarjal, da je džihadizem zelo blizu nacizmu ter terjal izboljšanje varovanja in pripravljenosti v Evropi. V Amsterdamu je med drugim izpostavil, da je skupina, ki je nedavno izvedla napad v Bruslju, spremljala zaposlene v belgijskem jeddrskem objektu. "Njihovi prejšnji poskusi, ki so dokumentirani v zaseženem materialu, jasno nakazujejo njihove namere," je poudaril.

Pripravljenost pred Eurom 2016

"Pripravili smo se, kolikor je bilo mogoče. Naredili smo vse. Mobilizirali smo policijo, paravojaške skupine, vojake ..." je francoski tiskovni agenciji AFP povedal protiteroristični strokovnjak, ki je zahteval anonimnost, a dodal: "Če pa sem povsem pošten, me vse to skrbi."

STA še poroča, da se resnosti položaja zavedajo vsi, posebej po lanskih napadih v Parizu, pa majskem napadu v Bagdadu na lokal z Realovimi navijači, ne nazadnje pa tudi po ponedeljkovi aretaciji Francoza v Ukrajini, ki je domnevno načrtoval 15 terorističnih napadov pred in med prvenstvom.

Da je Euro 2016 tarča teroristov, posebej Islamske države, je potrdila tudi francoska obveščevalna služba DGSI, prav tako pa so opozorila v javnost poslale ameriške oblasti. Francija je zato mobilizirala 90.000 policistov in varnostnikov, 10.000 vojakov pa patruljira po Franciji po lanskih napadih.

Izgubljajo teren, borci se vračajo domov

Medtem se Islamska država sooča z velikimi izgubami v Siriji in Iraku; nasprotniki IS so te dni napredovali na več frontah, kar ustvarja, poročajo tuji mediji, največji pritisk na teroristično skupino od proglasitve kalifata naprej.

Poročilo generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Moona Varnostnemu svetu Združenih narodov z začetka meseca opozarja, da se Islamska država pomika v novo fazo vojskovanja, z vse večjo grožnjo napadov na mednarodne civilne tarče, ker IS v Siriji in Iraku beleži vojaške poraze, tuji borci pa se vračajo domov ali drugam po svetu.

Poročilo navaja, da je bila IS v zadnjih šestih mesecih vpletena v napade v 11 državah (Bangladeš, Belgija, Egipt, Francija, Nemčija, Indonezija, Libanon, Pakistan, Rusija, Turčija in ZDA), v katerih je bilo ubitih več kot 500 ljudi.

Tovrstni napadi naj bi bili v prihodnje še pogostejši, ker se pripadniki IS vračajo v svoje domovine, saj v Siriji in Iraku doživljajo vojaške poraze. Nizke cene nafte in zmanjšanje proizvodnje na ozemlju pod nadzorom teroristov so IS prisilile, da svojim borcem plačuje manj. V Raki naj bi jim plače znižali za kar 50 odstotkov.

dezurni@zurnal24.si

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 5
  • Avatar čavez
    čavez 17:27 09.junij 2016.

    Iztrebit vse muslije tega sveta.

  • Avatar Leon
    Leon 14:50 09.junij 2016.

    Slovenci ,rojeni za hlapce in vzgojeni za hlapce ......................marsikaj pove ! Danes so to EU ...ovce .

  • janez 12:29 09.junij 2016.

    Hipijevske = Levaške