Svet
30 ogledov

"Grozno. Z mačeto sta udarjala po ubogem človeku"

London napad
1/3
Reuters
Po sredinem napadu na britanskega vojaka, ki sta ga na ulici sredi Londona z mačeto ubila moška, so okrepili varnost na območju vseh londonskih vojašnic. Britanski premier David Cameron je zaradi napada skrajšal obisk v Franciji in sklical sestanka nacionalnega varnostnega sveta Cobra.

Domnevna napadalca, na katera je po napadu streljala policija in ju ranila, sta preživela noč v priporu v bolnišnici. Eden od njiju je huje ranjen. Oba naj bi imela nigerijske korenine.

Po navedbah očividcev sta napadalca žrtev razsekala in pri tem vzklikala islamistična gesla. Kot poroča britanska televizijska mreža BBC, moška po napadu niti nista poskušala zbežati in sta mimoidoče celo opogumljala, naj ju fotografirajo.

Eden od posnetkov tako prikazuje moškega z okrvavljenim velikim mesarskim nožem, ki daje politične izjave: "Opravičujem se ženskam, ki so danes priče temu, a tudi v naši državi so naše ženske priča temu. Ljudje, nikoli ne boste varni. Odstranite vašo vlado, ki ji ni mar za vas."

Kamere so ujele tudi drugega domnevnega napadalca, ki se je s krvavim nožem v rokah povsem mirno pogovarjal z žensko. Ta je pozneje za medije povedala, da se je z njim pogovarjala zato, da bi preusmerila njegovo pozornost, saj so bili v bližini šola in veliko šolarjev, zato ni hotela, da bi se nepredvidljiva napadalca spravila še na najmlajše.

Eden izmed očividcev je za londonski radio dejal, da je najprej mislil, da želita napadalca pomagati moškemu. Nato je je videl, da imata v rokah mačeto, ki jo uporabljajo mesarji. "Moški je udarjal z mačeto po ubogem človeku. Oba sta bila nora. Kot da ne bi bila pri sebi. Bila sta kot živali."

Na dogodek so se že odzvali v britanskem muslimanskem svetu in ga ostro obsodili. Umor je bil "resnično barbarski" in nima nobenih temeljev v islamu, so sporočili.

Policija aretirala še tri moške

Po napadu je policija aretirala dve osebi, ki naj bi poskušali izvesti maščevalna napada. Pred mošejo v Braintreeju v Essexu so aretirali še enega moškega, ki je poskušal podtakniti požar in je imel pri sebi orožje, drugega pa v bližnjem Gillinghamu zaradi rasistično spodbujene namerno povzročene škode na mošeji.

Tiskovni predstavnik Buckinghamske palače je sporočil, da je kraljica Elizabeta II., ki naj bi po napovedih konec meseca obiskala vojašnice, "zaskrbljena" zaradi napada in jo seznanjajo z najnovejšim potekom dogodkov.

Napad obsodile tudi ZDA

Napad so že obsodili v ZDA. "Ob tako nesmiselnem nasilju stojimo ob strani britanskim zaveznikom. Naše misli in sožalje so z družino žrtve in britanskim narodom," je izjavil tiskovni predstavnik State Departmenta Patrick Ventrell.

Napad je obsodil tudi generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen. "Za tovrstne napade ni nikoli opravičila," je dejal.

Komentarjev 6
  • privat 09:31 26.maj 2013.

    Evropa ima namen se širiti v afriko do kitajskih mej..posledice so in se bojo še povečale! in kaj imajo vere kot vere pri tem??Nič..gre se le za surovine ,ki že ogrožajo zahodni svet! Največje zaloge nafte ,plina so irak in ...prikaži več iran...afrika ima rude kot so železo ,dijamanti ,bakr ,aluminij...in za ta korak so potrebne vse države zahodnega sveta ..ker je to enostavno že svetovna vojna,samo ker afričani nimajo oborožitve ali sploh vojske.enostavno je zdaj postošpek zakonitih kraj! Vsekakor se bo ponavljale podobne in večje "terorističe " zadeve.

  • Manu 13:24 24.maj 2013.

    Boštjan Guzančič ti pa bo rabil veliko, da bo nekatere ljudi razumel, če jih seveda boš lahko.

  • Boschtjan Zupanchich 19:02 23.maj 2013.

    Nooooooo, Vidiš, Kooolk' So "za cajtom" . A Kmalu SE Bo Razkrilo, kako so bili muslimanski bratje Grdooo prevarani od Mohameda . Žal jim Bo Sledilo Kruto Spoznanje . Lp + #