Svet
6 ogledov

Grška vlada na udaru

Evakuirani vaščani se bojijo, da bo število smrtnih žrtev še naraslo. Žurnal24 main
Grške opozicijske stranke so prepričane, da je vlada pri odzivanju na uničujoče požare, ki so doslej zahtevali 63 življenj, neučinkovita.

Grške opozicijske stranke vladi očitajo, da glede uničujočih požarov, ki so doslej v štirih dneh zahtevali življenja 63 ljudi, na tisoče pa jih je ostalo brez doma, ne naredi veliko. Protestniki so se sprehodili po glavnem mestu in kričali protivladna gesla. "Ta vlada je dokazala, da je popolnoma nesposobna. Nezmožna je ukrepati v kriznih položajih, tokrat glede požarov, tako kot ni bila sposobna ukrepati vsa ta štiri leta,"  je povedal predsednik opozicijske stranke George Papandreou. Grški premier Costas Karamanlis se je odzval na obtožbe in zatrdil, da vlada vneto nadaljuje boj proti uničujočim ognjenim zubljem. Prihitel je tudi na prizorišče prvega velikega požara in ponudil vso potrebno pomoč, hkrati pa povedal, da hitro širjenje požarov ni naključje.

Jezni na cesto

V Atenah se je na ceste podalo na stotine jeznih državljanov. Nekaj protestnikov verjame, da so požare namenoma zanetili tisti, ki so odgovorni za regionalni razvoj, in sicer z namenom, da bi se na požganih ozemljih lahko razvijala industrija. Medtem naj bi oblasti sedem ljudi obtožile požiga, 26 pa jih povezujejo s požari od julija letos.

 

Kaj bodo prinesle volitve?

Analitiki že napovedujejo, da utegnejo biti požari glavna tema v politični debati pred splošnimi volitvami 16. septembra.


Bodo požigi teroristična dejanja?

Grško državno tožilstvo je sprožilo preiskavo, s katero namerava ugotoviti, ali bi lahko dejanja požigalcev, ki naj bi v zadnjih dneh v državi zanetili več požarov, uvrstili med teroristična dejanja. Obravnavanje požiga kot potencialnega terorističnega dejanja bi preiskovalcem dalo večja pooblastila pri aretacijah in zasliševanjih osumljenih. V preiskavo se je vključila tudi protiteroristična skupina, ponujena nagrada za pomoč pri iskanju odgovornih za požare pa je milijon evrov.

Izredne razmere že četrti dan

Širjenje požarov še pospešuje močan veter, ki na polotoku Peloponez piha s hitrostjo 70 kilometrov na uro. Grška vlada je že v soboto razglasila izredne razmere, kljub temu pa je v javnosti slišati veliko kritik na račun ravnanja pristojnih ob izbruhu požarov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.