Svet
9 ogledov

Grška XXL razprodaja

grčija Shutterstock
Kdo da več? Grčija prodaja kraljevske palače, konzulate, poslovne stavbe ... V najem 40 otokov.

Grčija razprodaja državno premoženje doma in v tujini. Močno zadolžena država namerava prodati slabih tisoč kvadratnih metrov veliko in 115 let staro viktorijansko konzularno predstavništvo v Londonu; delno porušeno palačo Tatoi pri Atenah, nekdanji dom kraljevske družine s 40 gospodarskimi poslopji, konjušnicami in kraljevskim pokopališčem; na trg gredo tudi osemnadstropna poslovna stavba v Bruslju, baročna stavba v Beogradu, hiša v Ljubljani in zemljišče v Nikoziji, piše The Telegraph. Prodaja nepremičnin verjetno ne bo končana pred letom 2013.

Kot del pogojev za 240 milijard evrov vredno evropsko reševanje države se je Grčija lani strinjala, da bo do leta 2020 zbrala 50 milijard evrov, med drugim tudi s prodajo državne plinske korporacije DEPA in upravitelja sistema za zemeljski plin DESFA.

S prodajo premoženja je do zdaj zbrala 1,8 milijarde evrov, do dodatnih 300 milijonov naj bi prišla še letos – tudi s prodajo nekdanjega olimpijskega centra in državne loterije.

“Prodaje ne želimo”

Država bo v najem za 30 do 50 let ponudila 40 nenaseljenih otokov. “Izbrali smo lokacije s primernim terenom, blizu kopnega, z razvito infrastrukturo in hkrati tiste, ki ne predstavljajo nevarnosti za nacionalno varnost,” je pojasnil Andreas Taprantzis s premoženjskega sklada. “Zdajšnja zakonodaja nam prodaje ne dovoli in odkrito si tega ne želimo.”

Predstavniki grških koalicijskih strank tudi na včerajšnjem srečanju niso sklenili dogovora o končnem predlogu varčevalnih ukrepov. Stranke si namreč niso enotne glede podrobnosti ukrepov, ki med drugim znižujejo plače in pokojnine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.