Svet
11 ogledov

Grške predčasne volitve februarja

George Papandreu Reuters
V Grčiji bodo sklicali predčasne volitve, ki naj bi bile 19. februarja prihodnje leto. S tem so se uresničile želje številnih Grkov.

Dolžniška kriza je daleč odnesla grškega premierja Jorgosa Papandreuja: voditelji strank so v nedeljo pozno zvečer dosegli dogovor o oblikovanju vlade narodne enotnosti in sklicu predčasnih volitev. Te naj bi bile 19. februarja prihodnje leto.

Danes sta se grški premier in vodja opozicijskih konservativcev Antonis Samaras znova sešla. Pogovori o tem, kdo bo vodil prehodno vlado, katere prednostna naloga bo uresničitev nedavnega dogovora za rešitev grške finančne krize so trajali poznov večer.

Jutri bodo predstavniki obeh strani nadaljevali s pogovori. Papandreu in Samaras naj bi jutri sporočila ime novega premierja, poroča agencija AFP.

Mirno pripravljen oditi

Iz sporočila, ki so ga v nedeljo zvečer objavili v uradu Papandreuja, je razbrati, da začasne vlade ne bo vodil sedanji premier, potem ko je pred tednom dni povzročil razburjenje zaradi napovedi referenduma o paketu pomoči Grčiji. Grčija se je medtem referendumu odpovedala, Papandreu pa je sporočil, da je pripravljen zapustiti premierski položaj.

Finančni minister Evangelos Venizelos je ob prihodu v Bruselj dejal, da je Grčija zavezana izvedbi varčevalnih ukrepov in strukturnih reform. "Po težkem tednu imamo zdaj v Grčiji nove politične razmere, nov politični okvir. Imamo novo vlado narodne enotnosti in narodne odgovornosti. To je dokaz naše zavezanosti in naše zmožnosti za izvedbo programa in obnovo države," je dejal Venizelos.

Komentarjev 1
  • privat 16:36 07.november 2011.

    nekaj podobnega kot pri nas...le da imajo tam večje plače!!