Svet
63 ogledov

Grški dolg: "Ne igrajte se z ognjem!"

Aleksis Cipras EPA
Grški premier Aleksis Cipras je danes pozval Mednarodni denarni sklad in nemškega finančnega ministra Wolfganga Schaubleja, da se prenehata "igrati z onjem". Prepričan je, da so njuna stališča kriva za blokado dogovor med Grčijo in njenimi upnicami.

Medtem ko je odpiral sestanek svoje stranke Syrize je grški premier Aleksis Cipras, dan po neuspešnem sestanku v Bruslju, sicer izrazil prepričanje, da bo Grčija z upnicami vendarle uspela doseči dogovor. Ob tem je pozval nemško kanclerko Angelo Merkel, da opozori svojega finančnega ministra, da preneha z "agresivnim pristopom" do Grčije.

Mednarodni denarni sklad (IMF) je prepričan, da je grški javni dolg nevzdržen in da zahteva bolj verodostojen evropski program pomoči. Sklad in Grčija sta si navzkriž predvsem zaradi gospodarske napovedi. V skladu so namreč prepričani, da se grške oblasti pri napovedih rasti in pripravljanju proračuna zanašajo na preveč optimistične izračune.

Spor se vrti predvsem okoli vprašanja, ali bo Atenam uspelo zabeležiti primarni presežek - to je presežek, ki ne upošteva obresti na plačilo dolga - v višini 3,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). IMF meni, da je državi dosegljiv največ primarni presežek v višini 1,5 odstotka BDP.

Omenjena nesoglasja bodo za Atene najverjetneje še naprej pomenila blokado nakazil iz Washingtona, je poročala STA.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 8
  • sprehajalec 12:51 13.februar 2017.

    Tole tudi nas čaka, s tempom, zadolževanja Slovenije zelo kmalu. Nihče ne sili Slovenijo v zadolževanje, ampak potem bo pa vpitja. Da nemci rešujejo svoje Banke, pa nemška nadvlada v Europi, pa fašizem pa to bo cviljenja. Še meseca&Violeto na ...prikaži več čelo vlade, da se bomo smejali....

  • Presvetli 11:23 12.februar 2017.

    Janez,kaj je povedal narobe?Vse kar je naštel je res! Hlapci so fašistom!

  • Tupamaros 09:17 12.februar 2017.

    Pustite grški socializem, da še naprej funkcionira na tuj račun.