Svet
9 ogledov

Grški minister odstopil še pred prisego

grčija evro euro Shutterstock
Težave z zdravjem v novoizvoljeni grški vladi: premierja danes odpustili iz bolnišnice, finančni minister pa še pred prisego iz bolniške postelje poslal odstop. Ciper zaradi izpostavljenosti Grčiji zaprosil za finančno pomoč.

Nova grška vlada ni imela težav z oblikovanjem kot prejšnja, jo pa že načenja slabo zdravje nekaterih njenih članov.

Novega grškega premierja Antonisa Sanarasa so namreč morali operirati zaradi odstopa očesne mrežnice. Danes so ga odpustili iz bolnišnice, vendar pa bo moral okrevati še doma. Tako se ne bo mogel udeležiti vrha Evropske unije 28. in 29. junija.

Nekdanji zunanji minister, 61-letni Samaras, je kot novi grški premier prisegel minuli teden, potem ko je njegova stranka Nova demokracija zmagala na volitvah 17. junija. Kmalu po prisegi pa so ga odpeljali v bolnišnico.

Ekipo bo vodil predsednik

Grčijo bosta tako na vrhu zastopala zunanji minister Dimitris Avramopulos in odhajajoči finančni minister George Zanias, udeležbo pa je danes napovedal tudi grški predsednik Karolos Papuljas, ki bo delegacijo vodil. Gre pravzaprav za pravilo Evropske unije, da mora delegacijo na vrhu voditi bodisi predsednik države bodisi predsednik vlade.

Preslabega zdravja

Težave z zdravjem ima še en član nove vladne ekipe: novoizvoljenega finančnega ministra Vassilisa Rapanosa so morali v bolnišnico odpeljati še pred prisego. Štiriinšestdesetletnik se je pritoževal zaradi bolečin v predelu trebuha, slabosti in omotičnosti. Danes je Samarasu poslal odstopno izjavo, ki jo je ta že sprejel.

Komentarjev 2
  • privat 18:28 19.november 2012.

    denar na cipru je ogrožen...

  • mirko 21:17 25.junij 2012.

    Za Ciper ne bo problem dobit denar iz Evrope, saj ima velik del politikov iz Evrope svoj denar skrit pred obdavčitvijo ravno v Ciprskih bankah. Tudi slovenski politiki in tajkuni.