Svet
15 ogledov

Grški parlament mora danes sprejeti prvi niz ukrepov

Zasedanje grškega parlamenta EPA
Grški poslanci morajo danes odobriti prvi niz ukrepov, ki so pogoj za začetek pogovorov o tretjem paketu finančne pomoči. Premier Cipras za sprejetje ukrepov nima podpore niti v svoji stranki.

Grški parlament mora do polnoči sprejeti prve štiri ukrepe iz nedeljskega dogovora v Bruslju,  kar je pogoj za začetek pogovorov o paketu mednarodne finančne pomoči. Gre za ukrepe, ki predvidevajo razširitev davčne osnove ter dolgoročne omejitve pokojninskega sistema. Nasprotujejo jim tudi poslanci koalicije  v vladi premiera Aleksisa Ciprasa. 

Preberite: V Atenah protesti proti Sirizi, v brezplačnih bolnicah pa vedno več Grkov

Cipras: ne bom odstopil

Cipras, ki zaradi nedeljskega dogovora v Bruslju, izgubil del podpore v svoji Sirizi, je sicer napovedal, da ne namerava odstopiti in izključil možnost predčasnih volitev. Ocenil je, da je dogovor, sprejet v Bruslju, slab in vsiljen, vendar je Grke rešil pred izključitvijo iz evrskega območja.

Za sprejetje dogovora mora glasovati 151 od 300 poslancev. Razprava se bo začela ob 14 uri popoldne, glasovanje pa naj bi bilo okoli polnoči. Kako bo Cipras prepričal del vladajoče stranke in dobil zadostno podporo, ni znano. Podprli bi ga lahko v opozicijskih strankah. Po nekaterih informacijah naj bi Cipras zamenjal dobršen del vladnega kabineta in do konca tedna oblikoval vlado narodne enotnosti.

Banke bodo zaprte še vsaj mesec dni

Banke v Grčiji, ki so jih zaprli 29. junija, naj bi ostale zaprte vsaj še en mesec, oziroma do ratifikacije dogovora Grčije s posojilodajalci, zaradi katerega se vse bolj krepi nezadovoljstvo med Grki, ki so na referendumu sicer zavrnili varčevalne ukrepe. Danes poteka 24 urna stavka  grškega sindikata javnega sektorja ADEDY. Stavkali bodo državni uslužbenci, negovalno osebje v državnih bolnicah in zaposleni v lekarnah.

Protest tudi v Sloveniji

Nasprotniki reform pozivajo k protestom. Na solidarni shod z grškim ljudstvom je pozvala tudi skupnost  Slovenija pravi OXI (Slovenija pravi NE). Shod se bo pred nemškim veleposlaništvom v Ljubljani začel ob šesti uri, nekaj sto udeležencev se pa bo izrazilo nasprotovanje varčevanju in tretjemu memorandumu. Shodi bodo potekali tudi v drugih mestih po Evropi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.