Svet
15 ogledov

Grški premier Aleksis Cipras odstopil

Aleksis Cipras EPA/LAURENT DUBRULE
Grški premier Aleksis Cipras je danes odstopil s položaja in pozval k predčasnim volitvam

Aleksis Cipras je odstopil z mesta predsednika vlade in pozval k predčasnim volitvam. Te naj bi bile v naslednjih 30 dnevih, poroča Sky News. Grško vlado je vodil sedem mesecev.

Odstop z mesta predsednika vlade je Cipras Grkom sporočil v televizijskem nagovoru.

Opozicija lahko oblikuje novo vlado

Aleksis Cipras  | Avtor: EPA EPA
Ker je vlada premiera Ciprasa na oblasti manj kot 12 mesecev, bodo glede na grško ustavo imele opozicijske stranke tri dni časa, da oblikujejo novo vlado. Če jim to ne uspe, bo predsednik države razpisal predčasne volitve.

Cipras je po tem, ko je pristal na zahteve mednarodnih posojilojemalcev glede varčevalnih ukrepov, izgubil del podpore v svoji Sirizi. Cipras naj bi se najprej soočil z uporniškim levim krilom v stranki,  nato pa si bo poskušal zagotoviti nov mandat.

Vlada nima parlamentarne podpore

Grčija, premier Samaras | Avtor: EPA EPA
Ciprasu minuli teden na glasovanju o nadaljnjih rezih ni uspelo zbrati večine koalicijskih glasov. 32 Sirizinih poslancev je glasovalo proti, 11 se jih je vzdržalo, enega pa ni bilo. S tem je vlada izgubila minimalno večino, ki jo potrebuje, da lahko preživi.

Ravno danes je sicer Grčija dobila prvi del prve tranše iz novega svežnja evropske finančne pomoči in poplačala 3,4 milijarde evrov dolga, ki ga je imela do Evropske centralne banke.

Finančni ministri držav z evrom so v sredo zvečer dokončno potrdili tretji program pomoči Grčiji iz stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM), vreden do 86 milijard evrov, ki jih bo lahko Grčija v skladu z odobrenim programom pomoči črpala v prihodnjih treh letih. V prvi tranši bo Grčija dobila 26 milijard evrov, že danes pa so v Atene iz ESM-ja nakazali 13 milijard evrov pomoči.

Komentarjev 11
  • jakec1575 23:48 21.avgust 2015.

    jap. no nekaj ga je slo tudi za obilne pnezije in obilne dodatke v JS, da se kupi mir in zadovoljstvo. ampak generalno, jap

  • Izudin 13:39 21.avgust 2015.

    Kakorkoli že, krize ni povzročil Cipras, ampak vlade pred njim. Kar mu jaz najbolj zamerim, je to, da ni bolj obdavčil bogate ladjarje in da ni zmanjšal proračun za vojsko. Drugače pa je v Grčiji podobna zgodba kot pri nas. ...prikaži več Na veliko so se zadolževali, od tega pa so imele korist samo elite, ki so si ta denar prisvojile, navadni ljudje pa so zdaj žrtve te politike.

  • Ferluci 12:59 21.avgust 2015.

    Z novo stranko bodo prišli novi, drugačni obrazi, prišla bo poštenost, priljubljenost, verodostojnost - skratka ljudje bodo zelo srečni. In težave bodo izginile. Enako kot pri nas, cedila se bosta med in mleko, ovce se bodo veselile .... vladavina mesečnikov ...prikaži večv se bo pa veselo nadaljevala!