Svet
5 ogledov

Grški premier: gre za preporod naroda

Grški premier George Papandreu. EPA
Grški premier George Papandreu se bo danes zvečer v Berlinu sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel. V nagovoru nemškim gospodarstvenikom je dogajanje v Grčiji označil za preporod naroda.

"Kar počnemo, ni nič manj kot preporod naroda," je v nagovoru nemških gospodarstvenikov povedal grški premier George Papandreu. Povabil jih je, naj obiščejo in investirajo v "novo Grčijo".

Potegnil je vzporednice z zdajšnjim dogajanjem in združevanjem Nemčije pred dvajsetimi leti. "Berlinski zid je padel in zdaj ni čas za gradnjo novih zidov v Evropi," je še povedal in nadaljnje združevanje Evrope označil za zgodovinsko nujnost.

Merklova: Grčija se mora spopasti z dolgom

Glavne teme srečanja z nemško kanclerko Angelo Merkel bodo stanje grškega gospodarstva, ukrepi za uravnoteženje proračuna in implementacija grškega reformnega programa. Merklova je Grčijo v zadnjem obdobju že večkrat opozorila, da ji države z evrom in Mednarodni denarni sklad (IMF) ne bodo prižgali zelene luči za izplačilo naslednje tranše posojila, težke osem milijard evrov, če predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke in IMF ne bodo zadovoljni z njenim spopadom z ogromnim dolgom.

Grčija ta sredstva nujno potrebuje, če se želi izogniti bankrotu, a ima za zdaj pri izpolnjevanju zavez, ki jih je maja lani dala v zameno za 110 milijard evrov vredno posojilo, velike težave. Grške oblasti so tako pred mesecem dni napovedale, da je država v hujši recesiji od sprva napovedane in da jim ne bo uspelo doseči letošnjega cilja znižanja javnofinančnega primanjkljaja na 7,4 odstotka BDP, poroča STA.

Nemški parlament o dodatnih milijardah

To je močno razburilo trge, evropske politike in mednarodno javnost, tako da je Grčija nato napovedala nove varčevalne ukrepe, med drugim nov davek na nepremičnine, dvig nekaterih drugih davkov in novo krčenje pokojnin.

Četudi je prva dama Nemčije zažugala Grčiji, pa je že večkrat zavrnila tudi namige, da bi veljalo dopustiti nadzorovano plačilno nesposobnost Grčije. Kot je dejala, je treba vztrajati pri implementaciji že sprejetih odločitev.

Med njimi je tudi julijski dogovor voditeljev držav z evrom, da je treba Grčiji zagotoviti še 109 milijard evrov pomoči. Nemški parlament, ki bo v četrtek odločal o krepitvi začasnega mehanizma za stabilnost evra (EFSF), naj bi o novem finančnem paketu za Atene odločal v naslednjih tednih, še poroča STA.

Na pomoč pripravjena priskočiti celo Japonska

Pomoč pri reševanju pa se Grčiji obeta celo iz Japonske. Tudi to državo so zaradi negotovosti, ki jih v svetovni ekonomiji povzroča Grčija, prizadeli veliki borzni padci. Po drugi strani se zaradi krize nasproti dolarja in evra krepi japonska valuta jen, kar pa državi ne ustreza, saj se na ta račun njeni proizvodi v ZDA in Evropi dražijo in s tem postajajo manj konkurenčni.

Komentarjev 1
  • privat 07:27 28.september 2011.

    eu bi morala zbrati vojsko in prevzeti vodenje te ortodoksne države do njihovega vračila dolga!! Naj ti voluharji lažejo svoji materi...