Svet
19 ogledov

Grški shod pred velikim protestom

1/6
Žurnal24 main
Več kot 10.000 demonstrantov se je danes zbralo v središču grške prestolnice Atene na protestih proti vladnim varčevalnim ukrepom.

Pohod po ulicah Aten je bil le zadnji v vrsti protestov proti strogim varčevalnim ukrepom, ki jih je morala Grčija obljubiti v zameno za 110 milijard evrov vreden rešilni paket EU in Mednarodnega denarnega sklada.

Čez nekaj dni velika stavka
Največja grška sindikata sicer za 20. maj načrtujeta novo splošno stavko, predvsem zaradi posebnega načrta pokojninske reforme, ki naj bi zvišal upokojitveno starost ter znižal ugodnosti v zasebnem in javnem sektorju. Stavka bo najverjetneje ponovno zaustavila letalski, ladijski in železniški promet v državi ter zmotila delovanje številnih javnih služb. Sindikati si prizadevajo, da bi sporno reformo vlada umaknila pred parlamentarno potrditvijo junija.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Kriza vodi v čedalje več protestov
Dolžniška kriza ter posledično strogo zniževanje javne porabe ter zviševanje davkov je izzvalo niz velikih protestov po vsej državi. Pred dnevi so v požaru, ki so ga povzročili protestniki, umrli trije uslužbenci neke banke.

EU in vlagatelji medtem natančno spremljajo odzive javnosti na vladne ukrepe. Na mestu je namreč skrb, da bi lahko socialni nemiri preprečili vladi njen načrt izpeljave gospodarskih reform ali pa bi se protesti razširili še na druge države, ki se odločajo za zniževanje državne potrošnje.

Vsak tretji zdravnik utajil davke
Grško finančno ministrstvo je sicer včeraj objavilo seznam zdravnikov, ki so utajevali davke. Preiskava je med drugim razkrila, da je davke utajevalo kar 57 od 150 zdravnikov v bogati atenski četrti Kolonaki, zaradi česar bodo morali plačati več milijonov evrov kazni. Objava imen davčnih utajevalcev spada med obljube, ki jih je dala grška vlada besnim državljanom, potem ko je zaprosila za pomoč.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.