Svet
15 ogledov

Grški starši obubožani, otroci zapuščeni

Otrok v Atenah čaka na obrok pred delilnico hrane, ki jo vodi pravoslavna cerkev Reuters
Grški starši so v povprečju vedno bolj revni in zaradi revščine ne morejo več skrbeti za svoje otroke. Finančna kriza je mnoge družine pripeljala do brezupnih situacij, v katerih se starši odrekajo najbolj dragocenemu – svojim otrokom.

Britanski BBC je spremljal več srce parajočih zgodb atenskih otrok, ki pričajo o stiski, v kateri so se znašli Grki. Finančna in gospodarska kriza nista le povečali brezposelnosti, znižali plač in zvišali življenjskih stroškov, ampak sta ogrozili tudi odraščanje otrok, za katere mnogi starši preprosto ne zmorejo več skrbeti.

Neka deklica je nekaj tednov pred koncem leta ostala v vrtcu. Otrok je vzgojiteljici predal sporočilo matere: "Ne bom prišla po Ano, ker si ne morem privoščiti, da bi skrbela zanjo. Prosim, lepo poskrbite zanjo. Žal mi je."

Po pisanju spletnega portala britanskega BBC-ja so na hišnem pragu mladega pravoslavnega duhovnika Antoniosa, ki vodi središče za revne meščane, samo v zadnjih dveh mesecih pustili štiri otroke. Najmlajši je bil le nekaj dni star dojenček.

Druga dobrodelna ustanova je morala poskrbeti za dvojčka, ki so ju morali zaradi podhranjenosti odpeljati v bolnišnico. Mati ju namreč ni mogla zadovoljivo dojiti, saj je bila tudi sama podhranjena.

Še pred nekaj leti nepredstavljivo postaja grška realnost

Zgodbe, ki so včasih do Grkov prihajale kot grozljive podobe tretjega sveta, postajajo njihova vsakdanjost.

Tako prej omenjeni oče Antonios skrbi za vedno več zapuščenih otrok. Pred nekaj tedni mu je neka mati pripeljala svojo dvoletno hčerko, sama pa je izginila neznano kam. Mati naj bi ostala brez službe in bivališča. Duhovnik je imel po navedbah BBC-ja že prej opravka z revnimi otroki, a nikoli se ni dogajalo, da bi jih starši preprosto zapustili.

Oče Antonios je kritičen do staršev, ki prepustijo svoje otroke ustanovam. Prepričan je namreč, da jim ustanove lahko ponudijo zavetje in hrano, ne morejo pa jim ponuditi ljubezni.

Največ staršev je svoje otroke zapustilo v Atenah. Krize, ki je tako zelo udarila Grčijo, najbrž nihče ne občuti tako grobo kot ti otroci.

Komentarjev 1
  • raviotar 18:20 10.januar 2012.

    tole so pa kr ene buče. Tega, pa če je še tako hudo, ne naredi noben starš. Verjetno gre le za malce napihnjena sporočila - da se poudari kakšno krizo imajo. Verjetno (poudarek na verjetno) jih je zdaj večina na ...prikaži več tem, kot 70% slovencev, iz rok v usta, ampak razlika je verjetno v tem, da naši tako že kar od začetka, oni so pa z velike noge padli na to in se je težko sprijazniti.