Svet
14 ogledov

Grški vladi izglasovana zaupnica

Grški premier George Papandreu. EPA
Grški parlament je sinoči okrog polnoči izglasoval zaupnico vladi premiera Georgea Papandreuja. Premier je dobil tesno večino 153 glasov v 300-članskem parlamentu.

Pred glasovanjem se je k razpravi prijavilo 70 poslancev, med njimi precej iz vladajoče socialistične stranke Pasok, ki ima dvotretjinsko večino. Več poslancev Pasoka je pred glasovanjem napovedalo, da premiera, ki je sprožil razburjenje z napovedjo referenduma o paketu pomoči Grčiji, ne bodo podprli.

Napoved referenduma je sprožila neodobravanje tako v Grčiji kot tudi v svetu, številni voditelji pa so Georga Papandreuja pozvali, naj se referendumu odpove. Ta je to v četrtek tudi storil. Konservativna opozicija in celo več ministrov ter poslancev iz vrst vladajoče socialistične stranke se je zavzelo za oblikovanje prehodne vlade.

Papandreu je pred glasovanjem v petek izrazil pripravljenost na začetek pogovorov z opozicijo o oblikovanju prehodne vlade in dodal, da je tudi pripravljen odstopiti s položaja. Zavrnil pa je možnost predčasnih volitev. Grški premier se je po glasovanju že sestal z predsednikom Karolosom Papuljasom na pogovorih o oblikovanju prehodne koalicijske vlade, ki bi državo povlekla iz krize. "Naredil bom vse, kar morem, za oblikovanje vlade širokega konsenza," je ob začetku pogovora povedal Papandreu. Glavna opozicijska stranka to zamisel sicer zavrača.

Komentarjev 1
  • mirko 07:53 05.november 2011.

    S tem še v grčiji zdaleč ni konec težav. Razmere se bodo v prihodnosti zelo zaostrile, ko bodo začeli izvajat varčevalne ukrepe, tako na socialnem kot gospodarskem področju. Žalostno je to, da bododržavljani dvakrat občutili padec življenskega standarda. Prvič z ...prikaži več z zategovanjem javne porabe in drugič z močnim upadom gospodarstva. Predvidevanja Ameriške cie so popolnoma realna, da je možno v prihodnosti v grčiji revolucija in državni udar.