Svet
8 ogledov

Grški vozniki cistern obupani na cesto

1/4
Žurnal24 main
Na tisoče grških voznikov cistern, ki nasprotujejo vladnim načrtom za liberalizacijo prevozniškega sektorja, še stavka.

Na bencinskih postajah v Atenah so oblikovali dolge vrste in tako obudili spomin na teden dni trajajoči protest, ki je julija sredi turistične sezone močno prizadel državo. Vozniki cistern nasprotujejo načrtom vlade, ki želi v obdobju treh let liberalizirati prevozniški sektor. S tem naj bi zmanjšali prevozniške stroške, ki po besedah trgovcev zvišujejo cene številnih proizvodov.

Grški prevozniški sektor je eden najbolj zaprtih v Grčiji, saj že več let niso izdali novih licenc. Vozniki svoje licence zato pogosto prodajajo zasebno, zanje pa včasih zahtevajo tudi več kot 300 tisoč evrov.

Grški premier George Papandreu je včeraj izrazil solidarnost s protestniki in dejal, da bi bil morda eden od njih, če bi bil "le navaden državljan". "Seveda si ne želimo nasilja. Nadaljevati moramo dialog, da bodo ljudje čutili, da si skupaj prizadevamo za rešitev tega problema," je dejal v Oslu.

Grška vlada naj bi prevozniški sektor liberalizirala v sklopu reform, ki jih mora sprejeti v zameno za posojilo držav v območju evra in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.