Svet
7 ogledov

Gruzijci napadli, Rusi pretirano odgovorili

Ruski tanki so po napadu Gruzijskih sil na Južno Osetijo prodrli globoko v Gruzi Žurnal24 main
Gruzija je sprožila vojno, odziv Rusije pa je bil pretiran, saj zasedba Gruzije ni bil sorazmeren odziv na grožnjo ruskim mirovnikom v Južni Osetiji, je zapisano v poročilu EU o vzrokih vojne avgusta lani.

Tako Gruzija kot Rusija sta prekršili mednarodno pravo, ugotavljajo avtorji poročila, ki je bilo danes predstavljeno v Bruslju. Gruzija je pravo prekršila z napadom separatistične pokrajine Južne Osetije, Rusija pa z zasedbo Gruzije v odziv na prvo dejanje, izhaja iz poročila.

 

EU ne priznava separatistov

Bruselj je ponovil stališče, da sta separatistični regiji Južna Osetija in Abhazija del Gruzije. Neodvisnost Južne Osetije in Abhazije so doslej priznale le Rusija, Venezuela in Nikaragva.


Poročilo zamuja

Avtorji poročila menijo, da ni dokaza za trditve gruzijske strani, da so napadli, ker je Rusija tja poslala svoje sile. Pred začetkom gruzijske operacije po ugotovitvah v poročilu ni bilo vojaškega napada Rusije. Hkrati je bila vojaška akcija Rusije zunaj Južne Osetije v glavnem kršitev mednarodnega prava.

Poročilo, ki ga je konec lanskega leta naročila EU in obsega več kot 1000 strani, je bilo sestavljeno pod vodstvom švicarske diplomatke Heidi Tagliavini . Po prvotnih načrtih bi moralo biti objavljeno julija, tik pred obletnico lanskih vojaških spopadov med Gruzijo in Rusijo.

Vladimir Čižov © AFP

 
Rusija: Gruzijci napadli prvi
Ruski veleposlanik pri EU je v prvem odzivu na poročilo ocenil, da ponuja nedvoumen odgovor na glavno vprašanje – kdo je začel vojno. Sicer pa je zavrnil navedbe, da so ruske sile z zasedbo gruzijskega ozemlja prekršile mednarodno pravo.

Ob tem je Čižov izpostavil stališče ruske vlade, da je bil odziv Rusije sorazmeren in ustrezen. "Mislim, da v tem poročilu ni ničesar, kar bi lahko bistveno spremenilo to stališče," je menil na novinarski konferenci kmalu po tem, ko je dobil poročilo, na kateri je tudi povedal, da še ni uspel podrobno prebrati niti povzetka poročila.

Salome Samadašvili © AFP

 
"Rusi so nas zasedli"
Gruzijska veleposlanica, ki je prav tako sklicala novinarsko konferenco kmalu po tem, ko je dobila poročilo, pa je na drugi strani poudarila, da poročilo dokazuje, da je Gruzijo zasedla tuja država, kar je kršitev mednarodnega prava, in da so kakršne koli druge trditve " očitna laž ".

Kot njen ruski kolega je tudi ona zavrnila drugo plat poročila, ki nalaga odgovornost njeni državi, torej ugotovitev, da je Gruzija začela lansko petdnevno vojno. "Prvi strel je počil pred 20 leti," je poudarila, sklicujoč se na prve spopade med Gruzijo in separatističnima pokrajinama ob podpori Rusije.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.