Svet
8 ogledov

GSK mora plačati 3 mrd. dolarjev kazni

Farmacevtsko podjetje GlaxoSmithKline. Reuters
Britansko farmacevtsko podjetje GlaxoSmithKline (GSK) je v ponedeljek privolilo v izvensodno poravnavo obtožb o napačnem trženju zdravil ter zavajanju potrošnikov in zveznih regulatorjev. Podjetje mora plačati tri milijarde dolarjev kazni.

Ameriške oblasti so doslej največ zaračunale domačemu Pfizerju, ki je leta 2009 plačal 2,3 milijarde dolarjev kazni zaradi napačnega trženja skupaj 13 zdravil. V ZDA dovoljenje za prodajo zdravila izda Zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA), ki tudi določi, za kakšen namen se lahko določeno zdravilo uporablja.

GSK je na primer prodajal zdravilo proti depresiji paxil mlajšim od 18 let, čeprav je bilo dovoljenje izdano le za odrasle.

Drugo zdravilo proti depresiji wellbutrin pa je podjetje prodajalo tudi kot zdravilo proti odvečni telesni teži in za povečanje spolne sle.

GSK prav tako ni dal dovolj nujnih informacij FDA glede zdravila za sladkorno bolezen avandia.

Za vsa tri zdravila bo podjetje odštelo tri milijarde dolarjev, od tega je milijarda kazenske odškodnine, drugi dve milijardi pa civilne. Del slednje bodo dobili tudi uslužbenci podjetja, ki so prekrške prijavili organom pregona. Kazenskih ovadb za zdaj ni, vendar pa jih pravosodno ministrstvo proti posameznikom iz podjetja lahko vloži kasneje.

Zavajajoči članki v revijah

Podjetje je svojo kampanjo napačnega trženja vodilo tudi z zavajajočimi članki v zdravstvenih revijah in podkupovanjem zdravnikov s toplicami in drugimi darili. GSK je zavajal vse od 90. let prejšnjega stoletja pa do leta 2007.

Glavni izvršni direktor podjetja Andrew Witty je v pisni izjavi sporočil, da so se te stvari dogajale v nekem drugem obdobju in se zdaj ne. Poudaril je, da tega več ne bodo prenašali in so se iz napak naučili. Odgovorne uslužbence podjetja lahko doletijo tudi finančne kazni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.