Svet
8 ogledov

Guantanamo: na vrsti najmlajši zapornik

Omar Khadr med predhodnim zališanjem aprila letos. (Foto: EPA) Žurnal24 main
V Guantanamu je na zatožno klop sedel najmlajši zapornik; danes 23-letnega Omarja Khadra so aretirali pri 15 letih. Voznik Osame bin Ladna čaka na razsodbo.

Zagovornik Omarja Khadra je zaprosil vojaško sodišče v Guantanamu na Kubi, naj preloži sojenje, saj se je ravno začel muslimanski sveti mesec, ko verniki čez dan ne smejo jesti. Zagovornik zato meni, da bo Khadr zaradi pomanjkanja hrane težko sledil procesu, a je sodišče prošnjo zavrnilo, poroča CNN. Khadra so zato danes pripeljali pred sodnika.

Ameriške sile so ga pri 15 letih prijele v Afganistanu, zadnjih osem let je tako preživel v ujetništvu. Pojavilo se je tudi vprašanje, ali je 15-letnik sploh vedel, kaj dela in za koga se bori, a nekdanji tožilec in poveljnik David Iglesias pojasnjuje: "Star je bil 15 let in ne devet ali deset."

Sojenje naj bi trajalo nekaj tednov.

Voznik bin Ladna čaka na obsodbo
Na ločenem procesu v zaporu na Kubi so sodniki začeli tudi razpravo o kazni za nekdanjega borca in voznika Osame bin Ladna Ahmeda al Qosija. Ta je krivdo priznal.

Čeprav al Qosiju grozi dosmrtna ječa, pa bo najverjetneje za zapahi preživel nekaj let, nato pa ga bodo deportirali v Sudan, od koder prihaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.