Svet
21 ogledov

Guantanamo: telovadil in umrl

Ameriški predsednik Barack Obama je kot enega svojih prvih dokumentov podpisal o Žurnal24 main
Nekdanji talibanski poveljnik se je v zaporu v Guantanamu sesedel na tla. Umrl je za posledicami srčnega napada.

Ameriška vojska je potrdila, da je 48-letni Awal Gul v torek ponoči umrl zaradi odpovedi srca, potem ko je vadil na trenažerju. Šel je še pod prho in očitno je tam omedlel, je povedala predstavnica za stike z javnostjo v zaporu ameriškega vojaškega oporišča na Kubi. Drugi zaporniki so ga prenesli do paznikov, od tam pa so ga prepeljali v več kilometrov oddaljeno vojaško bolnišnico. Umrl je kljub "intenzivnim ukrepom za oživljanje."

Gul je po poročaju Miami Heralda sedmi zapornik, ki je umrl v devetletnem obstoju zloglasnega zapora. Bil je eden od 48 zapornikov, ki jih ZDA niso nameravale niti repatriirati niti jim soditi. V ameriškem ujetništvu se je znašel za božič 2001 po padcu talibanskega režima v Afganistanu.

Končno spet doma
Gula niso nikoli obtožili za katerega izmed zločinov, čeprav Američani trdijo, da je bil poveljnik tabora za urjenje talibanov. Njegov odvetnik se je skliceval na dokumente, ki naj bi dokazovali, da je Gul že leto pred napadi 11. septembra 2001 zapustil talibane, a odločitve sodišče ni dočakal. Mrtvi Gul se bo sedaj končno vrnil v Afganistan, kjer je zapustil kar 18 otrok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.