Svet
4 ogledov

Gül novi predsednik Turčije

Žurnal24 main
Dosedanji turški zunanji minister Abdullah Gül je bil v tretjem krogu volitev v parlamentu v Ankari izvoljen na položaj predsednika Turčije.

Gül je dobil 339 glasov v 550-članskem parlamentu, s tem pa je postal prvi predsednik sodobne Turčije, zaznamovan s preteklostjo političnega islama. Gül je sicer ob slovesni prisegi v parlamentu obljubil, da bo nepristranski in zvest sekularni ureditvi države.

Gül, kandidat vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), je postal 11. predsednik Turčije, z lahkoto pa je premagal protikandidata Sabahattina Cakmakogluja iz desne Nacionalistične stranke akcije (MHP), ki je dobil 70 glasov, in Hüseina Tayfuna Iclija iz levosredinske Stranke demokratične levice (DSP), ki jih je prejel 13.


Tretjič brez težav. © AFP

 
Izvolitev Güla na položaj predsednika države predstavlja zmago tako za samega 56-letnega politika, ki mu opozicija in vojska očitata koketiranje z islamizmom, kot za njegov AKP. Prvi poskus, da bi se zavihtel na čelo države, je namreč aprila letos propadel in povzročil politično krizo v državi.

Takrat je ustavno sodišče za veljavnost glasovanja v prvih dveh krogih glasovanja zahtevalo navzočnost najmanj 367 poslancev, kar pa zaradi bojkota opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP) ni bilo uresničljiva. Ob političnih zapletih se je spomladi oglasila tudi vojska, ki se ima za branik sekularizma, na ulice turških mest pa se je odpravilo več sto tisoč protestnikov.

Zaradi naraščajočih političnih napetosti je premier Recep Tayyip Erdogan sklical predčasne parlamentarne volitve. Na volitvah 22. julija je ponovno z veliko večino zmagala AKP, ki je za svojega predsedniškega kandidata znova izbrala prav Güla. Kritike so se ob tem nadaljevale.

"Turške oborožene sile ne bodo popuščale ...''
CHP je tudi tokrat bojkotirala predsedniške volitve, v ponedeljek pa se je znova oglasila vojska. Slednja sicer ni nakazala, da se bo poskušala vmešati v torkove volitve, je pa s tem spomnila na svoja pretekla posredovanja za uveljavitev načela ločitve vere od države.

Načelnik turških oboroženih sil Yasar Büyükyanit je v ponedeljek posvaril, da je sekularna ureditev na udaru "središč zla, ki jo želijo sistematično spodkopati". "Turške oborožene sile ne bodo popuščale ... so v službi obrambe turške republike," je v pisni izjavi ob 30. avgustu, ki je v Turčiji dan zmage, zapisal Büyükyanit.

Svetovljanski Gül
Gül velja za svetovljana. Za razliko od turškega premiera in kolega Recepa Tayyipa Erdogana govori tekoče angleško, pa tudi arabsko. Po izobrazi je ekonomist, zaradi doktorskega študija pa se je dve leti mudil v Veliki Britaniji. Do vstopa v politično življenje je med letoma 1983 in 1991 delal kot strokovnjak za gospodarstvo za Islamsko razvojno banko (IDB) v savdski Džedi. Skupaj z Erdoganom je ustanovil stranko AKP, ki se je oddaljila od svoje islamistične preteklosti ter sprejela desnosredinski, prozahodni program s poudarkom na verskih svoboščinah.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.