Svet
16 ogledov

Guttenberg se je odrekel doktoratu

Zdaj že nekdanji minister. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Nemški obrambni minister Karl-Theodor zu Guttenberg je sporočil, da se za vedno odreka doktorskemu nazivu, potem ko je že več dni tarča obtožb, da je njegov doktorat poln prepisanih odstavkov.

Doslej doktor prava zu Guttenberg naj bi si v doktorskem delu, v katerem je primerjal ustavni razvoj v ZDA in EU, skupno prisvojil besedila najmanj 15 avtorjev.

Brez primernega citiranja naj bi prepisoval tekste iz časnikov, članke pravniških kolegov, prisvojil naj bi si celo tekst s spletne strani ameriškega veleposlaništva v Berlinu. Skupno naj bi tako "ukradel" kar petino celotnega doktorata.

Državno tožilstvo v Bayreuthu je proti zu Guttenbergu pred dnevi vložilo kazenski ovadbi, eno zaradi suma kršenja avtorskih pravic, drugo pa zaradi suma nezakonite pridobitve naziva. Preiskavo o obtožbah na račun ministra so sprožili tudi na "njegovi univerzi" v Bayreuthu.

Kot je minister zvečer dejal na nekem strankarskem dogodku v Frankfurtu, ga boli, ker ne bo mogel več uporabljati doktorskega naziva. Pojasnil je, da je konec tega tedna znova prebral svoj doktorat in tudi sam opazil napake, o katerih so govorili drugi.

Na nekaterih delih sem očitno "izgubil pregled nad viri", je dejal in se opravičil vsem, ki jih je njegovo dejanje kakorkoli prizadelo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zu Guttenberg je sicer doslej veljal za "vzhajajočo zvezdo nemške politike" in je med najbolj priljubljenimi nemškimi politiki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.