Svet
32 ogledov

"Haag je obsodil Tuđmana"

Stipe Mesić (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Nekdanji hrvaški predsednik meni, da sodba obsodba generalov Gotovine in Markača dejansko obsodba njegovega predhodnika Franje Tuđmana in njegovega kroga sodelavcev.

Reški Novi list je danes v celoti objavil prispevek nekdanjega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, v katerem je največ pozornosti namenil nedavni sodbi haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki je obsodilo hrvaška generala Anteja Gotovino in Mladena Markača.

Kritičen do odzivov
Po Mesićevi oceni se je hrvaška politika na razsodbo haaškega sodišča odzvala nepripravljeno in nezrelo. Mediji so po njegovem mnenju neprofesionalno dvigovali napetost, napako pa je storila tudi katoliška cerkev s pozivi k molitvam in postu proti nepravični sodbi.

Obsodba Tuđmana
Mesić je med drugim zapisal, da je to dejansko obsodba prvega hrvaškega predsednika Franje Tuđmana in njegovega najožjega kroga sodelavcev in ne Hrvaške, domovinske vojne ali operacije Nevihta.

Že v včeraj objavljenem odlomku je Mesić govoril, da so Tuđman in sodelavci vedeli za hrvaške vojne zločine med operacijo nevihta: trdi, da je bil sam prisoten pogovoru, ko so Tuđmana obvestili, da v zahodni Slavoniji srbske vasi požigajo v „treh izmenah“.

 Tuđmanov sin, Miroslav Tuđman, je Mesićeve izjave o očetu že demantiral.

Meni, da bi se obramba zdaj morala posvetiti izpodbijanju vloge Gotovine in Markača pri skupnem zločinskem dejanju, česar sta obsojena. Hkrati dvomi, da je obramba tega sposobna.

Serge Brammertz, glavni haaški tožilec, je v odzivu na sodbo dejal, da je bila Nevihta povsem legitimna operacija, obsojeni pa so bili posamezniki in ne narod kot celota.

Dokumente posredoval vladni urad
Podrobneje so pojasnjene tudi trditve, da ni bil njegov urad tisti, ki je izročil dokumente haaškemu sodišču. Sporna je transkripcija in zvočni posnetek srečanja hrvaškega političnega in vojaškega vrha na Brionih junija leta 1995. To naj bi bila namreč kronska dokaza za združeno zločinsko dejanje v operaciji Nevihta avgusta 1995.

Mesić je zatrdil, da je od leta 2001 lastnica celotne dokumentacije, ki je ostala v njegovem uradu iz Tuđmanovih časov, vlada. Haagu naj bi tako obremenjujoče dokumente poslal urad vlade za sodelovanje s haaškim sodiščem. Premierka Jadranka Kosor je zaradi tega že napovedala obsežno preiskavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.