Svet
25 ogledov

Haag ne bo sodil Mladiću

mladic Žurnal24 main
"Sodišče bo haaškima ubežnikoma Ratku Mladiću in Goranu Hadžiću sodilo le, če ju bodo aretirali do junija 2012," so sporočili predstavniki sodišča v Haagu.

"Če bodo nekdanjega vojaškega voditelja bosanskih Srbov Ratka Mladića in političnega voditelja Srbov na Hrvaškem Gorana Hadžića aretirali po tem datumu, jima bodo sodili po rezidualnemu mehanizmu," je pojasnila tiskovna predstavnica Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu Nerma Jelačić.

"V skladu z resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov bo haaško sodišče delo končalo konec leta 2014. Če bosta do junija 2012 Mladić in Hadžić aretirana, jim bo sodilo haaško sodišče, če bosta aretirana po tem datumu, jima bodo sodili v skladu z rezidualnim mehanizmom, ki bo utemeljen prihodnje leto," poudari Jelačićeva.

Dodala je, da haaško sodišče ne bo nobenega primera vojnih zločinov, s katerim se je že začelo ukvarjati, predalo BiH ali katerikoli drugi državi v regiji, tako da se bodo ti primeri končali v Haagu.

Kaj je rezidualni mehanizem?
Naloga rezidualnega mehanizma je, da po prenehanju dela sodišča prevzame rezidualne funkcije, kot sta zaščita prič in izvajanje kazni, po potrebi pa tudi sodno funkcijo v primeru prijetja oseb, proti katerim je sodišče izdalo obtožnice, in veljajo za ubežnike, saj je te naloge nujno treba opravljati tudi po zaključku dela sodišča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.