Svet
3 ogledov

Haaško sodišče oprostilo Haradinaja

Oprostilno sodbo Ramushu Haradinaju je ostro obsodila srbska vlada. Žurnal24 main
Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je nekdanjega kosovskega premiera Ramusha Haradinaja, ki je bil obtožen etničnega čiščenja, oprostilo.
 

Balaj oproščen, Brahimi obsojen

Skupaj s Haradinajem sta bila na zatožni klopi tudi njegova soborca iz Osvobodilne vojske Kosova (OVK), 36-letni Idriz Balaj in 38-letni Lahi Brahimi, ki ju je obtožnica prav tako bremenila zločinov proti človečnosti ter kršitev pravil in običajev vojskovanja.Balaja je sodišče prav tako oprostilo, medtem ko je bil Brahimi obsojen na šest let zapora zaradi slabega ravnanja in mučenja zapornikov, pri čemer je osebno sodeloval.

Rashmush Haradinaj je najvišji kosovski predstavnik, ki mu je sodilo haaško sodišče.

"Sodišče ocenjuje, da niste krivi očitanih vam zločinov in odreja vašo čimprejšnjo izpustitev na prostost," je ob aplavzu dela občinstva izjavil nizozemski sodnik in predsednik sodišča Alphons Orie.

Srbska vlada obsodila oprostitev Haradinaja
Srbska vlada je obsodila oprostilno sodbo Ramushu Haradinaju. Vlada je oprostitev označila za škandalozno in katastrofalno.Srbski premier Vojislav Koštunica je ocenil, da je to "mračna odločitev haaškega sodišča".

Po njegovih besedah je očitno, da gre za sodišče, ki je, med drugim, ustanovljeno zato, da zločincem, kakršen je Haradinaj, izdaja potrdila, da so nedolžni. "S tem je zagrešen nov, velik zločin, kar Srbija sporoča javno in nedvoumno," je bil odločen Koštunica. Dodal je, da se haaško sodišče s tem posmehuje pravici in nedolžnim žrtvam, ki so trpele zaradi Haradinaja.

"To je katastrofalna odločitev haaškega sodišča, ki bo imela politične, moralne in pravne posledice za pravico ter za mir in stabilnost na Kosovu," je dejal srbski minister za Kosovo Slobodan Samardžić. Ob tem je dodal, da mednarodne pravice, ko gre za zločine, storjene na ozemlju nekdanje Jugoslavije, pravzaprav ni.

Srbska vlada sprejela sklep o organizaciji volitev na Kosovu
Slobodan Samardžić je dejal, da je srbska vlada sprejela sklep o izvedbi parlamentarnih in lokalnih volitev v Srbiji in na ozemlju Kosova.Samardžić je na novinarski konferenci po seji vlade še dejal, da bo vlada Misiji ZN na Kosovu (Unmik) poslala dopis z zahtevo za izvedbo volitev, predvsem zaradi zapletene procedure pri njihovi organizaciji.

Dodal je, da so volitve razpisane za celotno ozemlje Srbije, torej tudi za Kosovo. Po besedah Samardžića se poseben del sklepa vlade nanaša tudi na organizacijo lokalnih volitev za razseljene osebe, ki bodo tako lahko glasovale na mestih, kjer bodo glasovali tudi za parlamentarne volitve.

Na Kosovu navdušeni
Za razliko od Srbije pa so novico z velikim navdušenjem sprejeli na Kosovu. Kosovska vlada je odločitev haaškega sodišča pozdravila in v sporočilu za javnost zapisala, da je "to dokaz, da je bil boj OVK pravičen in osvobodilen ter v skladu s pravili in mednarodnimi konvencijami". Prav tako je zadovoljstvo ob odločitvi sodišča izrazila tudi stranka Zavezništvo za prihodnost Kosova, katere predsednik je Haradinaj.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.