Svet
15 ogledov

Haaško sodišče oprostilo tudi Haradinaja

meddržavno sodišče Haag ICJ EPA
Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je danes oprostilo bivšega kosovskega premiera Ramusha Haradinaja vseh obtožb.

Šlo je za delno ponovljeno sojenje, ki ga je sodišče odredilo zaradi sumov, da je na prvem sojenju prišlo do nezakonitih pritiskov na priče.

Haradinaj - najvišji predstavnik Kosova, ki se je moral zagovarjati pred haaškim sodiščem - ter soobtožena bivša poveljnika OVK Idriz Balaj in Lahi Brahimaj so bili v šestih točkah obtoženi vojnih zločinov nad civilisti v taborišču OVK v vasi Jablanica poleti 1998.

Sodišče je Haradinaja in Balaja na prvem sojenju 3. aprila 2008 teh obtožb oprostilo, Brahimaja pa obsodilo na šest let zapora. Na prvem sojenju so bili sicer v 37 točkah obtoženi tudi zločinov proti človečnosti.

Zahtevali 20 let zapora

Tožilstvo je na tokratnem sojenju, ki se je začelo 18. avgusta lani, za trojico zahtevalo po najmanj 20 let zapora, njihova obramba pa oprostilno sodbo.

Po razglasitvi sodbe je v galeriji dvorane haaškega sodišča, kjer so bili zbrani številni podporniki obtoženih, izbruhnilo navdušenje. Trojica bo po pričakovanjih še danes izpuščena iz zapora in bo odpotovala domov na Kosovo.

Kot je utemeljil predsedujoči sodnik Bakone Moloto, je v omenjenem taborišču v vasi Jablanica prihajalo do nasilja nad zaporniki, pretepali so jih in najmanj eden je umrl zaradi poškodb. Vendar pa ni nobenega dokaza, da bi bil v to vpleten Haradinaj ali da bi sodeloval v kriminalni zaroti za mučenje civilistov med vzpostavljanjem nadzora na tistem delu Kosova, je poudaril sodnik.

Dejansko je Haradinaj kaznoval nekega borca OVK zaradi nasilja nad albanskim moškim in mu dejal, "da se to ne sme več dogajati, ker škodi naši stvari," je še poudaril sodnik Moloto. Spomnil je tudi na navedbe ene od prič, da mu je Haradinaj dal hrano in namestitev, preden ga je spustil domov k družini.

Srbi razočarani nad oprostitvijo

V Srbiji ne skrivajo razočaranja nad današnjo oprostilno sodbo za nekdanjega kosovskega premiera Ramusha Haradinaja na haaškem sodišču. Gre za še eno politično in ne za pravično razsodbo, je ocenil premier Ivica Dačić. "V interesu Srbije je, da nadaljujemo dialog in približevanje evropskim integracijam".

Predsednik Tomislav Nikolić je dejal, da je bila sodba sprejeta "mimo pravice in prava" in bo otežila prizadevanja za mir v regiji. "Na žalost se je uresničilo pričakovanje, da bo haaško sodišče osvobodilo Ramuša Haradinaja, obtoženega za umore, okrutno ravnanje, nehumana dejanja, kršitve zakonov in običajev vojskovanja nad albanskimi, srbskimi in romskimi civilisti v taborišču tako imenovane OVK v Jablanici leta 1998".

Dodal je, da je haaško sodišče očitno namenjeno temu, da sodi srbskemu narodu. "Za grozljive zločine nad kosovskimi Srbi očitno ne bo nihče obsojen," je dodal srbski predsednik.

 

Komentarjev 5
  • privat 08:45 22.december 2012.

    Pravici je zadoščeno!! Hvala Haag za pravično sodbo....trofazni pa se žalite svojemu beogradu

  • feferon 17:38 29.november 2012.

    Ej, zdaj se mi pa Srbi že smilijo. Za čisto vse jih hočejo potunkat.Sicer pa je to tudi šola za naše, da se ne zanašajo preveč na EU. ONigledajo, da nas bodo čim bolj obral, druga ne.

  • širhakl 10:40 29.november 2012.

    Crbi sami sebe najbolj zajebavajo in ni zdravila.