Svet
152 ogledov

Haaško sodišče Šešlja oprostilo vseh obtožb

Vojislavu Šešlju zaradi nespoštovanja sodišča in izdaje imen zaščitenih prič gro Žurnal24 main
Haaško sodišče je danes predsednika Srbske radikalne stranke Vojislava Šešlja oprostilo v vseh devetih točkah obtožnice, v katerih je bil obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti na Hrvaškem, v BiH in Vojvodini med letoma 1991 in 1993. Večinsko je presodilo, da tožilstvo obtožb ni dokazalo onkraj razumnega dvoma.

Predsedujoči sodnemu senatu Jean Claude Antonetti je na koncu izreka sodbe dodal, da je Šešelj sedaj svoboden človek, potem ko je prvič v svoji zgodovini Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije sodbo izreklo v odsotnosti obtoženca.

Tožilstvo je zanj zahtevalo 28 let zapora. Ker gre za razsodbo na prvi stopnji, se lahko nanjo pritoži.

Vojislav Šešelj | Avtor: EPA EPA
Sodišče je večinsko razsodilo, da tožilstvo ni dokazalo vzročne povezave med govori Šešlja, ki velja za vodilnega zagovornika velikosrbske ideje, v hrvaškem Vukovarju, Malem Zvorniku v BiH ter vasi Hrtkovci v Vojvodini proti Hrvatom oziroma Bošnjakom z zločini, ki so bili tam storjeni.

Z večino je tudi razsodilo, da ni obstajala skupinska zločinska pobuda, ki jo je vodil pokojni bivši srbski predsednik Slobodan Milošević, katere cilj je bila po navedbah tožilstva nasilna odstranitev večine nesrbskega prebivalstva z delov Hrvaške, BiH in Vojvodine zaradi oblikovanja velike Srbije.

"Cilj dogovora je bila obramba Srbov in ohranitev Jugoslavije in ne storitev zločinov," je povedal sodnik Antonetti. Večina članov sodnega senata je namreč tudi presodila, da je bil projekt oblikovanja velike Srbije političen in ne vojaški oziroma zločinski.

Sodišče je tudi razsodilo, da razglasitev avtonomije pripadnikov srbskega naroda na območju Hrvaške in BiH ni bila rezultat zločinske namere.

Tudi napotitev prostovoljcev Srbske radikalne stranke iz Srbije v vojne na Hrvaškem in v BiH, ki jih je rekrutiral tudi Šešelj v okviru svoje stranke, ni imela značaja zločina, so presodili.

Haaško tožilstvo je Šešlja, ki je imel podporo oblasti v Beogradu, bremenilo zaradi njegove vloge pri etničnem čiščenju nesrbskega prebivalstva na Hrvaškem in v BiH, kot tudi vojvodinskih Hrvatov, kar je vključevalo tudi umore, pregone, posilstva, trpinčenje, ropanje in uničevanje premoženja Hrvatov in Bošnjakov.

Sprejem Vojislava Šešlja | Avtor: EPA EPA

Obtožnica je vsebovala devet točk, v katerih so 62-letnemu Šešlju pripisovali odgovornost za zločine proti človečnosti in kršitve ženevske konvencije v BiH in na Hrvaškem. 

Posebej je omenjala množične pokole na Ovčari pri Vukovarju in v Voćinu na Hrvaškem, kot tudi pregon Hrvatov iz vasi Hrtkovci v Vojvodini ter zločine v Zvorniku, Mostarju in Sarajevu, ki naj bi jih zagrešili Šešljevi četniki. 

Tožilstvo: Zaradi njegove politike 900 mrtvih 

Tožilstvo je Šešlja bremenilo pregona več deset tisoč ljudi, kot posledico njegove politike so našteli več kot 900 mrtvih. 

Vojislav Seselj | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Obtožnico so proti njemu v Haagu vložili v začetku leta 2003, nekaj mesecev kasneje pa je Šešelj prostovoljno odšel v pripor mednarodnega sodišča. Eno izmed najdaljših sojenj v Haagu se je začelo leta 2007. 

Prvotno je bila sodba napovedana za 30. oktober 2013, a so njeno objavo preložili zaradi Šešljeve zahteve po zamenjavi sodnika. Jeseni 2014 so Šešlja pogojno izpustili na prostost zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja, potem ko je zbolel za rakom. 

Šešelj je vabilo haaškega sodišča, naj se za izrek sodbe vrne v Haag, zavrnil. Haaško sodišče bo tako prvič v svoji zgodovini sodbo izreklo v odsotnosti obtoženca.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • URIAH HEEP 07:47 01.april 2016.

    Zdaj so pa Izraelci na vrsto za njihove zločine za genocid nad Palestinci, Sirijci, Američani, Francozi in Belgijci...Skratka tudi Zionisti bodo prišli na vrsto in plačali za njihove zločine nad človeštvom.

  • URIAH HEEP 07:46 01.april 2016.

    hahaha legenda.Kdo je komu rogove nataknil.

  • marabunta 21:01 31.marec 2016.

    važno, da vsi ti cirkusi v Haagu stanejo miljone, da že leta in leta bluzijo, rezultatov pa nobenih