Svet
17 ogledov

Haiti bo vodil pevec

Uradno naj bi bil Martelly potrjen za zmagovalca 16. aprila. (Foto: EPA) Žurnal24 main
V drugem krogu haitijskih predsedniških volitev je največ glasov dobil 50-letni pevec Michel Martelly. Prvih šest mesecev bo posvetil izvajanju prednostnih nalog.

Volilna komisija je sporočila, da je Michel Martelly prejel 67,57 odstotka glasov. Martelly je v drugem krogu premagal nekdanjo haitijsko prvo damo Mirlande Manigat, ki je največ glasov dobila v prvem krogu novembra. Tokrat ji je uspelo zbrati 31,74 odstotka glasov. Končni rezultati naj bi sicer bili znani 16. aprila.

 

Pevec in striptizet
Martelly je poročen in ima štiri otroke. Še pred letom dni je nastopal kot pevec pod vzdevkom Sweet Micky, na odru pa je izvajal tudi striptiz in preklinjal.

 

Pomanjkanje izkušenj je dobro
Med Haitijci vlada prepričanje, da bi Martellyjevo pomanjkanje političnih izkušenj lahko koristilo državi, ki še vedno odpravlja posledice potresa januarja 2010. Martellyja je sicer med kampanjo podprl tudi na Haitiju rojeni hiphop zvezdnik Wyclef Jean. Jean je tudi sam vložil kandidaturo, a so jo razveljavili, ker na Haitiju ni živel pet let.

 

Najprej prednostne naloge
Februarja je Martelly napovedal, da bo v primeru zmage prvih šest mesecev posvetil prednostnim nalogam. "Osredotočili se bomo, da ljudi preselimo iz šotorov, da se spopademo s kolero in se usmerimo predvsem v kmetijstvo. Narediti moramo spremembe, ki pa ne zahtevajo veliko denarja. Izkoreniniti moramo korupcijo, pravosodnemu sistemu dopustiti, da sledi svoji smeri, okrepiti avtoriteto države in pustiti policiji, da opravlja svoje delo," je še dejal Martelly.

ZDA so drugi krog volitev označile za "pomemben mejnik" pri prizadevanjih Haitijcev za obnovo njihove države. Hkrati je Washington pozval vse "politične akterje, naj morebitna vprašanja glede volitev razrešijo na miren način".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.