Svet
9 ogledov

Haiti v strahu pred novo katastrofo

Prebivalci Port-au-Princea v šotorih v strahu pričakujejo tropski vihar. (Foto: Žurnal24 main
Že tako katastrofalno leto za prebivalce Haitija utegne postati še slabše. Haitiju se namreč približuje tropski vihar Tomas. Začeli so z evakuacijo ljudi.

"Napetost narašča. Ljudje so resnično zaskrbljeni za svoje imetje. Zastavljajo veliko vprašanj," je dejal Bryant Castro, uslužbenec neprofitnega ameriškega komiteja za begunce. Tisti, ki še vedno živijo v šotorih, so zaskrbljeni, da bodo izgubili še to, kar imajo. "Ljudje se sprašujejo: 'Kaj se bo z nami zgodilo? Ali bomo lahko prišli nazaj?'," pravi Castro.

Tropski vihar Tomas se Karibskemu otočju približuje s hitrostjo 80 kilometrov na uro. Vlada je zaenkrat zagotovila zavetje za nekaj več kot tisoč ljudi.

Še tretji udarec v enem letu?
Kot je znano, ima Haiti za sabo izredno naporno leto. Januarja je potres v glavnem mestu Port-au-Prince terjal 300 tisoč življenj, konec oktobra pa se je tam začela širiti še kolera. Za posledicami te bolezni je do včeraj umrlo 442 ljudi. V bolnišnice so konec tedna sprejeli še 1978 ljudi. Skupno število obolelih zdaj znaša že 6742 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.