Svet
6 ogledov

Haiti: zaradi kolere izbruhnilo nasilje

kolera, haiti, protesti, združeni narodi, neredi, ulica
1/6
Žurnal24 main
Na Haitiju je zaradi izbruha kolere stanje iz dneva v dan bolj napeto. Po zadnjih podatkih je od izbruha kolere zaradi te bolezni umrlo že več kot 1.100 ljudi.

Tamkajšnji protestniki so se že spopadli s policijo, ki je v delih prestolnice Port-au-Prince postavila barikade. Jezni Haitičani pa v vozila Združenih narodov mečejo kamenje.

V ponedeljek sta tako v spopadih med policijo in protestniki umrla dva človeka. V četrtek pa je bilo mogoče na ulicah prestolnice, ki je zaradi potresa v začetku leta delno porušena, slišati več strelov.

Fotografije protestov na Haitiju si oglejte v GALERIJI.

Za kolero krivi ZN
Protestniki medtem vpijejo: "Kolera: k nam jo je prinesel Minustah (misija Združenih narodov, op. a.)!" in "Minustah, pojdi domov!"

Nekateri Haitičani so mnenja, da so mirovne sile Združenih narodov iz Nepala krive, da se je v državi pojavila kolera. To so sicer Združeni narodi že večkrat zanikali.

Kolera se je vse od izbruha razširila po vseh pokrajinah Haitija. Okoli 1100 ljudi je zaradi bolezni medtem že umrlo. Večina od 38 smrtnih žrtev v prestolnici je bila v revnem predelu Cite Soleil.

Protesti politično motivirani?
Nasilje je na Haitiju izbruhnilo le dobra dva tedna pred predsedniškimi volitvami 28. novembra. Tako predstavniki Združenih narodov kot haitijske vlade menijo, da so protesti politično motivirani. Neimenovano skupino tako obtožujejo, da organizira proteste samo zato, da bi lahko prekinili predsedniške volitve.

Ameriški strokovnjak za zdravje je dejal, da na Haitiju obstaja velika verjetnost, da bi lahko v prihodnje prišlo do izbruha tudi drugih bolezni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.