Svet
16 ogledov

Haitijci čakajo odločitev

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Odločitev o tem, kdo se bo v drugem krogu predsedniških volitev na Haitiju pomeril z nekdanjo prvo damo Mirlande Manigat, bo znana danes.

Mirlande Manigat je v prvem krogu dobila največ glasov, a ne dovolj za zmago. Njen protikandidat bo bodisi glasbenik Michel Martelly bodisi Jude Celestin, ki ga podpira vlada.

 

Na Haitiju se še vedno spopadajo s posledicami lanskega rušilnega potresa. Dodatno jih je prizadel še izbruh kolere.

 

Poznavalci razmer ocenjujejo, da se bosta marca najverjetneje pomerila Manigatjeva in Martelly. Podporniki slednjega so z decembrskimi protesti že nakazali, da izključitve svojega kandidata iz drugega kroga ne bodo mirno sprejeli. Oblasti na Haitiju so dobile tudi zelo očiten namig ZDA, naj spoštujejo voljo ljudstva. Obstaja pa tudi možnost, da se zaradi majhnih razlik v drugem krogu pomerijo vsi trije.

 

Haiti je razburila tudi vrnitev nekdanjega diktatorja Jean-Clauda Duvalierja - Baby Doca. Na vrnitev naj bi se pripravljal tudi nekdanji predsednik Jean-Bertrand Aristide, ki je moral državo zapustiti pred sedmimi leti, a ima na Haitiju še vedno veliko gorečih privržencev, hkrati pa tudi nasprotnike. Možnost njegove vrnitve, o kateri nekateri ugibajo, bi zagotovo povzročila nove pretrese v državi, mogoče celo proteste. Strokovnjak za Južno Ameriko in območje Karibov s floridske univerze Eduardo Gamarra opozarja, da je na Haitiju mogoče vse.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.