Svet
8 ogledov

Haitijci tudi v Guantanamo

Ljudje zdaj živijo v improviziranih naseljih, postavljenih v parkih, na ulicah, Žurnal24 main
400 tisoč Haitijcev bo v naslednjih dneh preseljeno v šotorska naselja ob obrobju mesta Port-au-Prince. Reševalne ekipe zapuščajo prizadeto območje. Na pomoč tudi Guantanamo.

Zapor Guantanamo bo v prihodnjih tednih igral veliko vlogo pri reševanju težav Haitija. Zapor, ki je oddaljen le 200 kilometrov, bo Haiti oskrboval s pomočjo. Na ducate helikopterjev in letal vsak dan zapusti to ameriško bazo in na prizadeto območje dostavlja pomoč. 

Na območju Guantanama pa se bodo znašli tudi vsi tisti, ki jih bodo ujeli pri migriranju po morju iz Haitija, če bo do množične migracije prišlo. A to ni nova vloga za Guantanamo, kjer so pogosto nastanjeni prebivalci revnih držav, ki so s čolnom želeli pobegniti na boljše. Ponavadi gre za Kubance, pa tudi Haitijci niso redki.

Šotorska naselja za brezdomce

Po potresu je na Haitiju brez domov ostalo približno 1,5 milijona ljudi. Ti trenutno živijo v 447 improviziranih šotorskih naseljih v mestu Port-au-Prince, od tega naj bi le tri imela dostop do tekoče vode. 

Predstavniki Združenih narodov že zdaj opozarjajo, da so šotorska naselja le začasna rešitev. V deževnem obdobju, ki se bo začelo maja, šotori namreč ne bodo zdržali. Kasneje pa bodo nevarni tudi hurikani, ki so na Haitiju pogosti.

Zato bodo 400 tisoč ljudi, ki so ostali brez strehe nad glavo, naslednji teden začeli preseljevati v šotorska naselja severno in južno od glavnega mesta Port-au-Prince. Prvi val bo zajel sto tisoč ljudi, preselili pa jih bodo v deset naselij, v vsakem bo živelo 10 tisoč ljudi.

Reševalne ekipe zapuščajo Haiti

Iz Haitija pa se počasi umikajo tudi mednarodne reševalne ekipe. Devet dni po potresu namreč možnosti za preživele pod ruševinami skorajda ni več. Skupaj so izpod podrtih stavb rešili 122 ljudi. V množičnih grobovih pa je pokopanih že 75 tisoč ljudi od skupno približno 200 tisoč žrtev.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Letališče ne more sprejeti vse pomoči
Težave pa imajo še vedno s prezasedenim letališčem. Organizacija Zdravniki brez meja že ves teden opozarja, da njihova letala s pomočjo in medicinsko opremo nimajo možnosti pristati. Od poslanih petih letal je namreč pristalo le eno. Zdravniki zato vedno bolj improvizirajo, nekateri tako za sterilizacijo uporabljajo kar vodko.

Ameriška vojska, ki letališče nadzoruje, pravi, da imajo prednost letala, ki prinašajo pitno vodo, saj je pomanjkanje te trenutno največji problem.  

Rešitev teh težav bi lahko predstavljalo odprtje pristanišča. Kar polovica ga je bilo v potresu uničenega, a zdaj so ga delno že odprli. Kljub temu so od četrtka tam pristale le štiri ladje. Ameriška vojska je uničeni del pristanišča že začela obnavljati.

Življenje pa se počasi že vrača na stare tire. Svoja vrata so začele odpirati banke in nekatere trgovine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.