Svet
32 ogledov

"Halo? Moj oče pretepa mamo"

Vse več je otrok, ki si želijo z nekom pogovoriti o težavah svojih staršev. (Fot Žurnal24 main
V Veliki Britaniji narašča število otrok, ki po telefonu iščejo pomoč zaradi staršev, ki so zasvojeni z alkoholom in mamili.

Telefonska linija ChildLine, ki jo vodi organizacija NSPCC, na leto prejme več kot 4000 klicev obupanih otrok, ki se želijo pogovoriti o problemu alkoholizma svojih staršev, okoli 2300 pa je takšnih, ki želijo pomagati svojim staršem, ki so odvisni od drog. V NSPCC pravijo, da je okoli 35 odstotkov takšnih otrok fizično zlorabljenih, okoli 10 odstotkov otrok pa starši spolno zlorabljajo.

Pretresljive zgodbe
Na ChildLine je poklical neki 13-letnik, ki je priznal, da je njegova mati alkoholičarka. "Moram ustaviti mamo in očeta, ki se vsak večer prepirata in pretepata. Razburjen sem, ker oče pretepa mamo. Žalosten sem, ker je včasih po nekaj dni odsotna in neprestano popiva," je povedal 13-letnik.

Telefonist pa si je najbolj zapomnil zgodbo nekega 10-letnika, ki je povedal, da njegova mati pije ves čas. "Doma me pušča samega. Strah me je in osamljen sem. Ko je mama pijana, pazim na njo in jo vsak večer spravim v posteljo. Pretepa me in želim si umreti," je razkril 10-letni deček.

Sue Minto, direktorica ChildLina, je povedala, da so otroci, ki jih pokličejo, v nevarnosti in da si želijo, da bi jim lahko pomagali takoj. V nekaterih primerih, kjer so posredovali, so se upirali otroci, ki so svoje starše kljub temu, da se jih bojijo, ščitili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.