Svet
32 ogledov

Hamas in Izrael naj bi dosegla dogovor

Gaza Reuters
Izrael in v Gazi vladajoče palestinsko gibanje Hamas naj bi dosegla dogovor o prekinitvi ognja, je po poročanju medijev sporočil palestinski vir, ki pa je želel ostati neimenovan.

Uradnega sporočila sicer še ni, je pa ameriška tiskovna agencija AP napovedala, da naj bi dogovor javnosti predstavili "v naslednjih nekaj urah".

Egiptovsko predsedstvo, ki posreduje med obema sprtima stranema pa je napovedalo novinarsko konferenco v kratkem. Tudi izraelski mediji poročajo, da naj bi sporočili, da sta sprti strani dosegli dogovor o prekinitvi spopadov, ki danes potekajo že osmi dan zapored.

Ponoči je sicer Izrael okrepil zračno obstreljevanje Gaze, Hamas pa je odgovoril z občasnimi raketnimi napadi.

Za prekinitev nasilja tudi Američani

Za dosego prekinitve sovražnosti si prizadeva tudi ameriška državna sekretarka Hilary Clinton, ki se bo v Egiptu sestala z izraelskimi voditelji. Govorila je že z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, srečala pa naj bi se tudi s palestinskim predsednikom Mahmudom Abbasom in egiptovskim predsednikom Mohamedom Mursijem, ki sodeluje pri mirovnih pogovorih.

Sicer naj bi se o premirju dogovorili že včeraj. Po poročanju tujih medijev pa naj bi predstavnik Hamasa povedal, da izraelska stran ni pristala na njihove zahteve. Kljub temu je Mursi napovedal premirje v nekaj urah, kar pa se to noč ni zgodilo. Kot je za CNN povedal neimenovani vir, je ena izmed izraleskih zahtev, da mora Hamas pred podpisom sporazuma vsaj za 24 ur popolnoma prenehati nasilje.

O nasilju tudi Varnostni svet Združenih narodov

Na zahtevo arabskih držav se je VS ZN odločil, da bo imel javno razpravo o razmerah v Gazi danes ob 21. uri po srednjeevropskem času, kljub bojaznim zahodnih držav, da bi to lahko škodilo prizadevanjem za dosego prekinitve ognja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.