Svet
0 ogledov

Hamas poziva k miru

Trije Palestinci, ki so padli pod streli izraelskih sil, naj bi se blizu prehoda Žurnal24 main
Gibanje Hamas je pozvalo Izrael k prekinitvi ognja in obnovitvi pogajanj o miru na tem območju. Izrael bo pristopil samo, če se bo zaključilo obstreljevanje Izraela.

Vodstvo gibanja Hamas je pozvalo izraelsko stran k prekinitvi ognja. Ismail Hanija, nekdanji palestinski premier, je v pogovoru z novinarjem izraelske televizije Channel 2 govoril o premirju in o ustavitvi izraelske ofenzive v Gazi.

Krvavi dnevi v Gazi
Novinar Sulejman al Šafi, je povedal, da se je Hanija pritožil, da so izraelski napadi preprečili njegova prizadevanja za ustavitev raketnega obstreljevanja Izraela s strani palestinskih skrajnežev. Za večino raketnih napadov stoji manjše skrajno palestinsko gibanje Islamski džihad.

Hanija je pozval k premirju na enega bolj krvavih dni v Gazi, saj je življenje izgubilo 12 ljudi. © AFP

 
Hanija je v pogovoru, ki ni bil posnet, a so ga potrdili predstavniki Hamasa, poudaril, da so ga izraelski uboji vedno dohiteli nepripravljenega in tako pokvarili njegove poskuse prekinitve obstreljevanja.

Izrael ne razmišlja o mediaciji
Tiskovni predstavnik izraelskega premierja Ehuda Olmerta ni potrdil prjeema takšnega sporočila, je pa ponovno poudarila, da pogajanj ne bo, dokler Hamas ne prizna Izraela, se odpove nasilju in sprejme obstoječe mirovne dogovore med Izraelom in Palestinci.

Podpora prekinitvi ognja je sicer v Olmertovi vladi vse večja, a ne dokler se bo nadaljevalo raketno obstreljevanje Izraela. Izraelski predsednik Šimon Peres je izključil možnost pogajanj Izraela s Hamasom ter zavrnil " patetično in zavajajočo “ napoved pripravljenosti Hamasa na pogovore o prekinitvi ognja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.