Svet
3599 ogledov

Hamas z objavo posnetka talk stopnjuje pritisk

Talke Hamasa Zajem zaslona
Palestinsko gibanje Hamas je danes objavilo videoposnetek treh talk, ki jih je oborožena skupina zajela med vdorom v Izrael 7. oktobra.

Na posnetku, ki so ga delili pripadniki Hamasa, ena od zajetih žensk kritizira odločitve izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, rekoč da nujno potrebujejo prekinitev ognja. Netanjahu je posnetek označil za "kruto psihološko propagando".

Netanjahu je navedel imena in priimke treh žensk s posnetka, ob tem pa obljubil, da bo vse zajete in pogrešane vrnil domov. Od skupno 239 talcev jih je po bilo sicer navedbah Hamasa 50 ubitih v izraelskem obstreljevanju Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poziv ene izmed talk

Ena od talk v 76-sekundnem posnetku v hebrejščini naslavlja Netanjahuja in ga obtožuje, da talci nosijo breme njegovih političnih, varnostnih, vojaških in diplomatskih neuspehov. Izraelskega premierja sprašuje, ali ni bilo ubitih že dovolj izraelskih državljanov, ter poziva k sklenitvi sporazuma o izmenjavi talcev za Palestince, zaprte v izraelskih zaporih.

Gre za drug tovrsten videoposnetek, potem ko je Hamas pred dvema tednoma objavil posnetek francosko-izraelske državljanke v ujetništvu. Palestinsko gibanje je sicer doslej izpustilo štiri talke.

Zaprtih deset tisoč Palestincev

V soboto je Hamas sporočil, da so pripravljeni izpustiti vse talce v zameno za izpustitev palestinskih zapornikov. Kot navaja katarska medijska mreža Al Jazeera, je sicer število zaprtih Palestincev v zadnjih tednih skokovito poraslo in preseglo številko 10.000. Izraelske varnostne sile so namreč v času obleganja Gaze okrepile tudi dejavnosti na zasedenem Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu, kjer so izvedli številne racije in aretacije.

V največji izmenjavi ujetnikov s Hamasom je Izrael leta 2011 v zameno za osvoboditev ugrabljenega vojaka Gilada Šalita izpustil 1027 zaprtih Palestincev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • bobubob 11:50 01.november 2023.

    Kot vedno tudi tu kratko potegne plebs, medtem ko režiserji takih zločinov skupaj načrtujejo nove podvige. Spri in upravljaj, metoda se obnese povsod. Prepiramo se, kdo je kriv, eni čutijo to, drugi ono, redki pa (na podlagi zdrave pameti in ...prikaži več zgodovinskih izkušenj) vidijo tudi globlje ozadje. Menim da bi za rešitev problematike storili največ, če bi prenehali z obtoževanji izključno ene strani. Vsak mora najprej pri sebi doma počistiti s ščuvači, ki brez sporov in vojn ne morejo živeti !!

  • Friderik1950 17:31 31.oktober 2023.

    Dvomim, da se bo Izrael ustavil zaradi izsiljevanja s talci. Napreduje pa prepočasi in se s tem sooča s povečanimi pritiski po svetu. To ga je upočasnilo in potegnilo v poulične boje in pobijanje civilistov, čemur bi se moral taktično izogniti.

  • e95e7fd9ea687d7ff23f77a8c201dc8140701052 12:07 31.oktober 2023.

    A je padla komanda, da mormo vsi za žide navijat?