Svet
16 ogledov

Hamas ženskam prepovedal užitek

Vodne pipe so po vsem Bližnjem Vzhodu zelo popularne in praktično ni bara in res Žurnal24 main
Palestinkam v Gazi je vladajoči Hamas ukinil eno redkih možnosti sprostitve. Oblast je uvedla prepoved kajenja vodnih pip za ženske v javnosti.

Gibanje Hamas, ki obvladuje področje Gaze, je včeraj presenetila z odlokom, s katerim vsem lastnikom restavracij in barov prepoveduje strežbo vodnih pip ženskam. "Za žensko se ne spodobi, da sedi s prekrižanimi nogami in kadi v javnosti. To škodi podobi naših ljudi," je grmel predstavnik Hamasa za stike z javnostmi Ihab Ghussein. "Veliko žensk, ki so kadile v javnosti, so s tem povzročile ločitev, ko so njihovi možje opazili to početje," je nadaljeval z utemeljevanjem o škodljivosti navade za družbo.

Za žensko se ne spodobi, da sedi s prekrižanimi nogami in kadi v javnosti.
 

Lastniki barov in restavracij se bodo ukazom Hamasa uklonili, saj se močnemu gibanju, ki zagovarja strogo interpretacijo tradicije, nočejo postavljati po robu. Bo pa promet zaradi tega padel za najmanj 10 odstotkov, dodajajo.

Bolj glasne pa so Palestinke, zlasti tiste iz srednjega sloja družbe. To je neumno, je za AP dejala 29-letna Haya Ahmed. "Saj ne kadimo na ulici temveč v zaprtih prostorih, kjer je le malo ljudi."

Po njenem bo prepoved imela prav nasprotni rezultat. Mlade uporne ženske bodo v prepovedi videle dodatno draž, zato bo v prihodnje kadilk še več, dodaja.

Ne smejo sesti na motor
Gaza, zaradi Izraelske in egiptovske blokade že tri leta hermetično zaprto območje, na katerem se drenja 1,5 milijona ljudi, ponuja le malo priložnosti za zabavo njenim obubožanim prebivalcem. Druženje ob vodni pipi je ena redkih.

Hamas je v preteklosti že uspešno pregnal ženske z motornih koles, saj da je sedenje okobal kulturno nesprejemljivo. Prav tako izvaja hud pritisk na dekleta, da nosijo dolge in ohlapne obleke ter pokrivala. Lani so uspešno razbili tudi žganjekuho ter zatrli uvoz alkohola na območje ob Sredozemski obali.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.