Svet
34 ogledov

Hawking izgubil stavo o Higgsovem bozonu

Stephen Hawking EPA
Znani fizik je izgubil sto dolarjev (80 evrov), ker je stavil, da tako imenovanega božjega delca ne bodo odkrili.

Fiziki po vsem svetu so navdušeni nad odkritjem delca Higgsovega bozona, enemu pa je prineslo stroške, kot je povedal v šali.

"To je na nek način škoda," je dejal eden najbolj znanih fizikov Stephen Hawking o odkritju, "saj veliki napredki v fiziki prihajajo iz poskusov, ki so dali nepričakovane rezultate". "Zato sem z Gordon Kanom z michiganske univerze stavil, da Higgsovega delca ne bodo našli." Potem se je nasmehnil in dejal: "Zdi se, da sem pravkar izgubil sto dolarjev."

Sicer je tudi sam nad odkritjem navdušen. "Peter Higgs si zasluži Nobelovo nagrado," je povedal za BBC.

Komentarjev 5
  • ak 15:18 05.julij 2012.

    tako je. Govorijo le o delcu ki je zelo blizu predstavi Higgsovega bozon in torej sklepajo da je to to, čeprav se ne pokriva čisto s pričakovanji. Kakorkoli, mnenja sem, da je božji delec odkrit, kaj se bo pa iz ...prikaži več tega izcimilo, pa bomo šele videli... :)

  • ak 15:13 05.julij 2012.

    ime "Božji delec" ima z RKC toliko skupnega kot ti in skleda polente. Preden naslednjič dobiš histerični izpad zgolj ob omembi česarkoli "božjega", se raje prej pozanimaj ZAKAJ se nekaj tako imenuje. Higgs boson oz. Gods particle sta uradni imeni ...prikaži več tega "delca", zato ne vidim razloga, zakaj nebi prevajali obojega. Zgolj omemba "božjega" še ne pomeni, da ima kakršnokoli povezavo z RKC, lol...

  • bojovi 13:58 05.julij 2012.

    Bi že nehali podpirat RKC in napisali samo Higgsov bozon.