Svet
741 ogledov

"Hčerkica je umirala, zdravniki pa so jo poslali na trajekt!"

Hrvaška prva pomoč Ivica Galovic/PIXSELL
Zdravnik deklico, ki se zastrupila s pralnim praškom, na urgenco poslal s trajektom. Rešili so jo v zadnjem trenutku.

"Če ne bi bilo drugega zdravnika, bi bila moja deklica mrtva, in to zaradi zdravnika, ki nas je s trajektom poslal na urgenco v Splitu," razlaga še vedno pretresena mama deklice, ki se po tem, ko se je zastrupila s pralnim praškom, dva dni borila za življenje.

Pogoltnila kapsulo pralnega praška

Družina iz Splita je podaljšani konec tedna preživljala v svoji počitniški hišici na Braču. Leto in pol stara deklica je v kopalnici našla kapsulo Ariela in jo pregriznila, kljub hitremu odzivu mame, je del vsebine pogoltnila, poročajo hrvaški mediji. 

Zdravnik: S trajektom pojdite na urgenco

Deklico so takoj odpeljali k zdravniku v Supetar. "Ob 9.50 smo že bili v ambulanti prve pomoči, kjer je v čakalnici čakalo nekaj starejših pacientov. "Ker je Tonina v mojem naročju že precej mlahava, sem takoj odšla v ambulanto do zdravnika in povedala, da gre za zastrupitev, zdravnik Eterović pa me je poslal nazaj v čakalnico in mi naročil, naj počakamo. A lahko verjamete? Nisem imela druge možnosti, sedli smo, otrok pa je še naprej bruhal, na usta ji je prihajala pena, postajala je siva," razlaga mama.

S hčerko v naročju je ponovno vstopila v ambulanto in zaklicala, da otrok umira. "Odgovor nas je šokiral, vendar ni bilo časa, da bi veliko razmišljali, otroku je bilo treba rešiti življenje. Zdravnik nam je dejal: Ob 10.30 pelje trajekt pa pojdite v Split na urgenco."

Stanje iz minute v minuto slabše

S hčerko so se nemudoma vkrcali na trajekt Jadrolinije, deklica je še naprej bruhala. Takrat je zdravnik iz ambulante v Supetarju, ki se je vračal z nočnega dežurstva zahteval, da otroka na urgenco takoj prepeljejo z gliserjem za nujne primere, ki je povezan s trajektom. "Ne vem, koliko časa smo se z gliserjem vozili do Splita, vsaka sekunda se mi je zdela kot večnost. Spomnim se samo, kako je zdravnik vozniku govoril, naj vozi hitreje, hčerka je izgubljala zavest, obračala oči in kar naprej bruhala," razlaga pretresena mama.

Deklico dvakrat oživljali

Tonino so na urgenci v Splitu takoj prevzeli zdravniki, mamo in dedka pa pustili čakati dve uri, ne da bi vedela, kaj se dogaja. Kasneje so povedali, da so jo dvakrat oživljali. "Če bi poslušali doktorja Eteroviča, bi še bili na trajektu."

"Potreben bi bil helikopter!"

Kot poroča Slobodna Dalmacija, je deklica po tednu dni še vedno na intenzivni negi v bolnišnici, vendar ni več življenjsko ogrožena. "Vsaka minuta je bila pomembna, da smo ji rešili življenje. V splitsko bolnišnico bi jo morali prepeljati s helikopterjem, ne pa trajektom, ki potrebuje 50 minut."

Zdravnik iz ambulante na Braču, ki je mamo z zastrupljenim otrokom poslal na trajekt pa pravi, da je bila deklica ob prihodu v ambulanto stabilna, res je bruhala, vendar razlogov za nujni prevoz v tistem trenutku ni bilo.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 7
  • mrki 11:45 20.junij 2017.

    Takmu dohtarju DOŽIVLJENSKO oduzet licenco !!

  • Bojana Grmic 14:51 19.junij 2017.

    Ne na pamet pljuvat. Mojega sina so rešili, ko je padel 15 metrov globoko na edino skalo na plaži.On se je še enkrat rodil. Vsi so govorili toži jih..Denar pomaga ali kaj? Iz Brača do Splita so nam dali gliser ...prikaži več in ga urgentno sprejeli.Poklon do neba in nazaj.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 14:28 19.junij 2017.

    Kar ni za pojest, tut za pomivat in prat ni. Samo zastrupljanje vode, vse pride nazaj, prej ko slej.