Svet
5007 ogledov

HDZ aktiviral volivce v tujini, na voliščih že pred odprtjem

Kolinda Grabar Kitarović Epa
Volivci Kolinde Grabar-Kitarović na voliščih že pred odprtjem

Na Hrvaškem poteka drugi, odločilni krog predsedniških volitev. Za položaj se potegujeta predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović, ki je kandidatka HDZ ter kandidat največje opozicijske stranke SDP, nekdanji premier Zoran Milanović.

Gre za najbolj nepredvidljive predsedniške volitve v novejši zgodovini Hrvaške. Zadnja raziskava javnega mnenja objavljena v petek, je pokazala, da bi za Milanovića glasovalo 45 odstotkov Hrvatov, za Grabar-Kitarovićevo pa 42 odstotkov, kar je tako tesen rezultat, da se nahaja v območju statistične napake.

Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović Hrvaška Svet Milanović ali Grabar-Kitarović? Odločala bo diaspora

Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović | Avtor: Epa Epa

Odločali bi lahko glasovi Hrvatov v tujini, ki so večinoma na strani kandidatke HDZ

Volitve bi lahko odločili glasovi Hrvatov v tujini, predvsem v Srbiji in BiH, kjer je HDZ močno aktiviral svoje volilce. 

Hrvaški državljani, ki živijo v Bosni in Hercegovini lahko glasujejo na 44 voliščih v krajih, kjer so diplomatsko-konzularna predstavništva Hrvaške. 

Največ volišč za Hrvate je odprtih v Mostarju, 19. Tamkajšnji volivci so se odzvali množično, nekaj sto jih je na volišče prišlo že pred 7. uro, ko se volišča uradno odprejo. 

"To ni slučajno!"

Zoran Milanović je svoj glas oddal nekaj pred enajsto, ko so ga na volišču tudi verbalno napadli. Moški srednjih let je Milanovića označil za komunista, ki laže in zavaja. Milanović se je poskusil z moškim spravljivo rokovati, kar pa je slednji zavrnil. "Nihče me en more umakniti, komunisti. Vsi vam lažejo! Kaj je, kaj se ti oglašaš?" je kričal moški. Milanović je menil, da gre za režiran napad. "To ni slučajno," je dejal Milanović in ocenil, da gre za provokacijo iz "istega studia". Milanovića je namreč vv četrtek zvečer pri izhodu iz stidia verbalno napadel eden od svetovalcev Kolinde Grabar-Kitarović.

Komentarjev 4
  • izRODEk 19:13 05.januar 2020.

    No, pa je le padla ta NATO prasica, psihopatska ustašinja... Bravo Hrvati, vsaj nekaj pametnega od vas!

  • jakec1575 15:10 05.januar 2020.

    Večina Hrvatov zadnje in tretje vrste v šolskih klopeh je v Švici, Njemačkoj in Luksemburgu. Ostali so samo tisti, ki jim je domet 3 mesece izi money od oddaje zimmer frie. No pa mogoče v Zagrebu se najde se kaj ...prikaži več mocnega intelekta. Ostalo je izpraznjeno. 30 tisoc na leto. Poskrbimo, da se Sloveniji ne bo isto zgodilo.

  • mirror 13:07 05.januar 2020.

    Hrvaške volitve so NDH proti komunistom.