Svet
8 ogledov

HDZ bo Slovence in Bošnjake vrnil v ustavo

Slovenci bodo kmalu spet omenjeni v ustavi. Žurnal24 main
HDZ se je obvezal, da bo ob prvi spremembi hrvaške ustave v njeno preambulo vrnil Slovence in Bošnjake.

Poslanec bošnjaške manjšine v hrvaškem saboru in predsednik stranke Demokratske akcije Hrvaške (DAH) Šemso Tanković, ki je hkrati poslanec tudi slovenske manjšine, je danes podpisal koalicijski sporazum z mandatarjem za sestavo prihodnje hrvaške vlade in predsednikom Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) Ivom Sanaderjem. HDZ se je med drugim obvezal, da bo ob prvi spremembi hrvaške ustave v njeno preambulo vrnil Slovence in Bošnjake.

Slovenci in Bošnjaki so bili izbrisani iz preambule hrvaške ustave ob ustavnih spremembah leta 1997 z obrazložitvijo, da niso "avtohtone manjšine". Sanader je poudaril, da bo prva priložnost za spremembo ustave verjetno ob vstopu Hrvaške v Evropsko unijo. Sicer je Sanader prejšnji teden napovedal čim prejšnjo pobudo za spremembo ustave glede podeljevanja mandata za sestavo vlade po volitvah, in sicer tako, da bi mandat dobil tisti, ki zmaga na volitvah, ne glede na to, ali dobi relativno ali absolutno večino.

HDZ že ima koalicijsko pogodbo z romskim poslancem Nazifom Memedijem in poslancem Hrvaške stranke upokojencev (HSU), vstop v koalicijo pa je napovedal poslanec madžarske manjšine Deneš Šoja, sicer član Socialdemokratske stranke (SDP). Po božičnih praznikih bodo verjetno znani izidi pogajanj HDZ s koalicijo Hrvaške kmečke stranke (HSS) in Hrvaške socialno-liberalne stranke (HSLS), ki potekajo že tri tedne.

Začel je teči 20-dnevni rok za sklic parlamenta

Če bo prišlo do koalicijske pogodbe z zeleno-rumeno koalicijo, bo imel Sanader zagotovljenih več kot 77 glasov poslancev v parlamentu, ki so potrebni za potrditev nove vlade. Predsednik Socialdemokratske stranke (SDP) Zoran Milanović je v nedeljo za hrvaško televizijo HTV izjavil, da je možnosti za sestavo njegove levosredinske vlade vse manj.

Uradni izidi hrvaških parlamentarnih volitev 25. novembra so bili danes objavljeni v hrvaškem uradnem listu, kar pomeni, da je začel teči 20-dnevni rok, v katerem mora predsednik države Stjepan Mesić sklicati ustanovitveno sejo nove, šeste sestave parlamenta, v katerem bo 153 poslank in poslancev. Pred desetimi dnevi je začel teči 30-dnevni rok za sestavo vlade, ki ga je dobil Sanader.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.