Svet
56 ogledov

HDZ izključil Kosorjevo iz stranke

Jadranka Kosor Marko Lukunic/PIXSELL
Povod za izključitev Kosorjeve naj bi bile kritične besede o sedanjemu predsedniku HDZ Karamarku.

Častno razsodišče HDZ je danes soglasno in brezpogojno izključilo poslanko Jadranko Kosor iz največje hrvaške opozicijske stranke. Sklenili so, da je bivša hrvaška premierka in predsednica HDZ s svojim obnašanjem in nastopi v javnosti kršila statut stranke. Odločitev še ni pravnomočna, končno bo sprejelo predsedstvo stranke.

Častno razsodišče je sklenilo, da Kosorjeva ni bila dejavna članica stranke, ker ni sodelovala niti na sejah predsedstva stranke niti zagrebške organizacije stranke.

Kosorjeva je sodišče zapustila pred sprejetjem odločitve. Novinarjem je potrdila, da je imela vrsto ugovorov zaradi številnih kršitev statuta v postopku proti njej.

Častno razsodišče je zavrnilo vse njene ugovore in sprejelo nepravnomočno odločitev. Kosorjeva ima pravico do pritožbe.

Predsednik HDZ Tomislav Karamarko danes ni želel komentirati razsodbe.

Povod za prijavo Kosorjeve častnemu razsodišču naj bi bil njen pogovor za Globus prejšnji teden. Med drugim je kritizirala Karamarkovo vodenje stranke ter dejala, da "ne bo tiho", kar naj bi si želel vrh stranke.

Zaradi Karamarka izstopil tudi Vukelić

V četrtek je sicer iz vrst HDZ izstopil tudi bivši minister za gospodarstvo in obrambo Branko Vukelić, ki je obtožil Karamarka, da HDZ vodi z ustrahovanjem in izsiljevanjem.

Hrvaški mediji so zadnje tedne pogosto poročali o nezadovoljstvu nekaterih izpostavljenih članov HDZ s Karamarkovim načinom vodenja stranke. Omenjali so tudi možnost, da bi del članstva izstopil in ustanovil novo stranko.

V preteklosti že izstopali in oblikovali nove stranke

V HDZ so se v preteklosti že soočili z odhodom nezadovoljnih članov, ki so oblikovali nove stranke, kot so bili Hrvaški neodvisni demokrati (HND), Demokratski center (DC) ali Hrvaški blok (HB). Večji uspeh med volivci je zabeležila zgolj Hrvaška demokratska zveza Slavonije in Baranje (HDSSB), ki jo je ustanovil obsojenec za vojne zločine Branimir Glavaš.

Komentarjev 1
  • dragec 14:34 01.marec 2013.

    Bratuškova - to naj bi bil vzgled za PS