Svet
17 ogledov

Hekerji napadajo in razkrivajo podatke

Hekerji Žurnal24 main
Hekerji spet napadli. V Italiji razkrili najpomembnejša in najbolj tajna poročila italijanskega Nacionalnega centra za boj proti spletnemu kriminalu in varovanje kritične infrastrukture. V Avstriji vdrli v bazo GIS avstrijske televizije ORF.

Člani hekerskih družb LulzSec in Anonymous so sporočili, da so vdrli na spletno stran italijanske spletne policije. Napad so poimenovali "Operacija Italija".

Na blogu so zapisali, da je napad razkril najpomembnejša in najbolj tajna poročila italijanskega Nacionalnega centra za boj proti spletnemu kriminalu in varovanje kritične infrastrukture (CNAIPIC). CNAIPIC je vdor v svoj sistem potrdila, a kraje podatkov niso ne potrdili ne zanikali.

Podatki, ki so jih pridobili, razkrivajo odnose italijanske vlade z Avstralijo, Belorusijo, Egiptom, Rusijo in Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potrebna bo sprememba zakonov

Po besedah poslanca opozicijske Demokratske stranke Emanuela Fiana gre za spletni napad, kakršnega še ni bilo. Zaradi napada naj bi predlagal sprejem novih zakonov, ki bi omogočili izsleditev hekerjev in tako izboljšali temeljni vidik varnosti Italije.

Prišli do podatkov gledalcev

Hekerji iz skupine AnonAustria, ki naj bi bila tudi povezana s skupino Anonymous, pa so vdrli v računalniški sistem GIS avstrijske televizije ORF, ki zbira denarne prispevke njihovih gledalcev, in pridobili podatke 214 tisoč ljudi, vključno s podatki o bančnih računih 96 tisoč ljudi.

V spletnem sporočilu zapisali, da niso želeli oškodovati strank televizije ORF, temveč le opozoriti na njihov slab varnostni sistem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.