Svet
8 ogledov

Hekerji napadli Nasdaq

(Foto: Epa) Žurnal24 main
Hekerji so vdrli v računalniški sistem družbe, ki upravlja z Nasdaqom, največjo ameriško borzo in drugo največjo na svetu. Menda sistema, ki nadzira trgovanje, niso razbili.

Družba Nasdaq OMX je v soboto sporočila, da je odkrila sumljive datoteke na svojih serverjih. Storkovnjaki FBI-ja za kibernetični kriminal so potrdili, da je šlo za hekerski napad. Vodstvo družbe je zatrdilo, da osrednja programska oprema, prek katere korporacije shranjujejo in razširjajo informacije med vlagatelje, po doslej zbranih dokazih ni bil prizadet. Sumljive datoteke so sicer odkrili že konec lanskega leta, a so šele sedaj o tem obvestili javnost, saj je vmes potekala intenzivna preiskava.

Borza Nasdaq upravlja 19 odstokov vsega borznega poslovanja v ZDA. Večja je Newyorška borza, prek katere se izvede 27 odstotkov poslov z delnicami. Nasdaq je znan kot pionir elektronskega poslovanja, na njegovi borzi gostujejo tudi velikani, kot sta Microsoft in Google.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.