Svet
7 ogledov

Hekerji napadli PlayStation

Gre za največjo internetno krajo podatkov v zgodovini. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Sonyjevi spletni storitvi PlayStation Network in Qriocity sta bili žrtev hekerjev, ki so se dokopali do številnih podatkov uporabnikov strani. Ali so se dokopali do podatkov o bančnih karticah, še ni znano.

Do vdora je prišlo med 17. in 19. aprilom. Potem ko so vdor zaznali, so pri Sonyju stran takoj zaprli. Sledile so obširne "forenzične preiskave", med katerimi so ugotovili, da so se hekerji dokopali do številnih podatkov uporabnikov. Javnost so o vdoru obvestili šele v torek, nekaj ur po tem, ko so pri Sonyju predstavili nov tablični računalnik.

Internetno stran so zagnali jeseni 2006. Ponuja igre, glasbo in filme lastnikom PlayStation konzol. Do 20. marca letos je imela stran 77 milijonov registriranih uporabnikov, skoraj 90-odstotkov jih je iz Evrope in ZDA.

Neznanci, ki so vdrli v sistem, naj bi se dokopali do imen, naslovov, naslovov elektronske pošte, datumov rojstva, uporabniških imen, gesel, varnostnih vprašanj in drugih podatkov.

Obstaja tudi možnost, da so se dokopali do podatkov o bančnih karticah na približno 77 milijonov uporabniških računov. Sony dodaja, da zaenkrat dokazov o tem nimajo, vendar uporabnike pozivajo k previdnosti. Storilci so se lahko dokopali do "številke kartice in datuma poteka njene veljavnosti", medtem ko PIN kode naj ne bi dobili.

Uporabniki so besni. "Če so ogroženi podatki moje kartice, jih nikoli več ne boste dobili," je na blogu zapisal uporabnik Korbei83, ki je razočaran tudi nad dejstvom, da so tako dolgo čakali z objavo novice o vdoru.

Zaradi zaprtja strani uporabniki PlayStationa niso mogli kupovati in nalagati iger ter igrati iger v internetnem omrežju. Nekatere storitve naj bi bile na voljo v roku enega tedna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.