Svet
12 ogledov

Hekerji že pretentali Applov čitalnik prstnih odtisov

Apple na prstni odtis Reuters
Skupini nemških hekerjev je očitno uspelo pretentati Applov čitalnik prstnih odtisov, ki je vgrajen v najnovejšem mobilniku iphone 5S.

Iphone 5S je na trg prišel pred zgolj tremi dnevi, hekerji pa so na spletu že objavili posnetek, v katerem ga s kopijo prstnega odtisa odklenejo v zgolj nekaj trenutkih.

Ob tem so zapisali, da je bila za izdelavo kopije dovolj le fotografija prstnega odtisa na stekleni površini, na primer kozarcu ali steklenici.

Prstni odtisi najboljše geslo?

Če se metoda izkaže za verodostojno, bo skupina nemških hekerjev Chaos Computer Club (CCC) ameriški Apple spravila v precejšnjo zadrego.

Tehnološki velikan na svoji spletni strani namreč tehnologijo prepoznavanja prstnih odtisov trži kot korak naprej pri varovanju mobilnih naprav pred nepridipravi, prstni odtis pa hvali kot "eno izmed najboljših gesel na svetu".

"Vedno so z vami in niti dva nista enaka," nadaljujejo, ob tem pa dodajajo, da Applov sistem za prepoznavo odtisov Touch Id omogoča spletne nakupe v vrsti Applovih spletnih trgovin.

Prste odtise puščamo povsod, zato niso varni

"V resnici ima Applov senzor v primerjavi s podobnimi čitalniki zgolj večjo ločljivost. Torej je treba le povečati ločljivost ponarejenega odtisa," je na spletni strani skupine CCC pojasnil eden od hekerjev.

"Že dlje opozarjamo, da se prstni odtisi ne bi smeli uporabljati za varovanje ničesar. Puščamo jih namreč povsod in še preveč enostavno je iz njih narediti izjemno prepričljive kopije," je razložil.

Pri Applu se na videoposnetek še niso odzvali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.