Svet
1 ogledov

Hekerji zrušili vladne strani

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Hekerji so v ZDA onesposobili več internetnih strani vladnih agencij, medtem ko so bile v Južni Koreji pod udarom internetne strani različnih vladnih služb. Napada naj bi bila med seboj povezana.

V hekerskih napadih, ki so se začeli četrtega julija, je bilo onesposobljenih več internetnih strani različnih agencij ameriške federalne vlade, med drugim tudi tiste, ki se borijo proti računalniškemu in internetnemu kriminalu. Strani so se zrušile ta konec tedna, medtem ko so bile nekatere vnovič postavljene šele sredi tedna.

Tiskovni predstavniki vladnih agencij so seveda odklonili javno komentiranje napadov z izgovorom, da so bili za rešitev problema sprejeti vsi potrebni ukrepi.

Sesuli tudi korejske strani
Pod udarom hekerjev pa so bile tudi pomembnejše spletne strani v Južni Koreji, med drugim tudi strani predsednikovega urada, parlamenta, obrambnega ministrstva in drugih vladnih služb. Omenjene strani so hekerji zasuli s številnimi podatki, zaradi česar več ur niso delovale.

Kljub temu naj bi napadi, ki naj bi prizadeli tudi spletne strani korejskih bank in uradne ameriške strani, povzročili zgolj omejeno škodo. Zaradi napadov so v enoti za odzivanje na kiberterorizem že vzpostavili posebno ekipo, preiskavo pa so napovedali tudi v vojski, tožilstvu in drugih državnih agencijah.

Hekerski napad Kitajske?
Neimenovani preiskovalec je povedal, da so hekerji za izvedbo simultanih napadov uporabili računalnike na domu, zdaj pa jih poskušajo izslediti. Policija za zdaj ni želela potrditi poročil, da napadi izvirajo iz Kitajske.

Južna Koreja je sicer ena izmed internetno najbolje opremljenih držav na svetu, saj ima kar 95 odstotkov domov širokopasovni dostop do svetovnega spleta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.