Svet
47 ogledov

Hekla: odpirajo se "vrata pekla"

Izbruh vulkana Hekla leta 1980. Oxonhutch / Wikipedia
Eden najbolj dejavnih ognjenikov na Islandiji, vulkan Hekla, je pripravljen na izbruh. Izbruha so se bali že lani ob težavah z vulkanom Eyjafjall. Za Heklo so v preteklosti verjeli, da predstavlja vrata pekla.

Meritvene naprave so namreč po besedah islandskega geologa na območju zaznale premikanje magme. Premiki v okolici Hekle so bili glede na meritve nenavadni v zadnjih nekaj dneh, kljub temu pa to še ne pomeni, da bo vulkan izbruhnil takoj, je  po poročanju STA pojasnil geolog z islandske univerze Pall Einarsson.

Vulkan je visok 1491 metrov in leži 110 kilometrov vzhodno od islandske prestolnice Reykjavík. V zadnjem tisočletju pa je izbruhnila okoli dvajsetkrat, nazadnje 26. februarja 2000.

Iz 14. stoletja obstajajo zapisi o pričah, ki so videli ptiče leteti v vulkanski ogenj. Na podlagi tega se je pojavilo prepričanje, da gre za duše, ki so odšle v pekel. Do 18. stoletja je po Evropi veljalo prepričanje, da se vhod v pekel skriva v neskočnem žrelu Hekle.

Hujših motenj za zdaj ne pričakujejo

Po mnenju vulkanologa Arija Traustija Gudmundssona je sicer le malo verjetno, da bi imel morebiten izbruh, če bi bil podoben predhodnim, posledice za zračni promet v Evropi. Vsekakor pa je to odvisno od velikosti izbruha in nemogoče ga je natančno napovedati, poroča STA.

Hekla namreč leži v bližini vulkana Eyjafjall, ki je lani za več tednov ohromil letalski promet v Evropi. Lani je bila največja skrb ta, da bo vulkan sprožil izbruh Hekla. Nekaj težav v zračnem prometu je maja letos povzročil tudi izbruh ognjenika Grimsvötn.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.