Svet
25 ogledov

Helikopter, ki je reševal pet dni starega dojenčka, je strmoglavil

V strmoglavljenju helikopterja vojske Srbije je umrlo šest ljudi in le nekaj dni star dojenček, ki so ga reševali.

Huda tragedija je doletela družine pokojnih, naših pilotov in zdravstvenih delavcev. Velika tragedija je doletela našo vojsko. Vsem prizadetim izrekam globoko sožalje,” je na slovesnosti povedal načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković. Povedal je, da so pripadniki vojske, ki so umrli v strmoglavljenju helikopterja, rešili že več kot tisoč življenj, žal pa dojenčka, starega le nekaj dni, niso uspeli rešiti in da so zanj dali svoje življenje.

V Srbiji so zaradi tragedije jutrišnji dan razglasili za dan žalovanja.

V bližini beograjskega letališča je sinoči strmoglavil vojaški helikopter srbske vojske Mi-17, ki je reševal dojenčka iz Novega Pazarja. Pet dni star dojenček ter šest drugih oseb, štirje člani posadke, zdravnik in zdravstveni tehnik, so izgubili življenje.  

Helikopter je do Beograda prispel sinoči okli 22. ure, nekaj časa krožil in skušal pristati. Težave naj bi mu povzročala močna megla, na koncu pa naj bi mu zmanjkalo goriva. Nadzorni stolp je povezavo s helikopterjem izgubil nekaj po pol enajsti uri. Iz radarske slike je izginil okoli polnoči. 

Reševalno vozilo ustavili zemeljski pazovi

Vojaški helikopter je prevažal pet dni starega dojenčka. Na pomoč so ga oklicali, ker je reševalno vozilo, v katerem je bil dojenček, zaradi plazov obstalo na poti med Raško in Kraljevim. Dojenček je imel težave z dihanjem, v reševalnem vozilu pa je zmanjkovalo kisika. Helikopter bi moral pristati v Beogradu, dojenčka pa bi morali prepeljati na Inštitut za mame in otroke. 

Vreme se je v trenutku poslabšalo

Poveljnik letalske brigade, ki ji je pripadal helikopter, Predrag Bandić, je povedal, da se je vreme, ki je bilo ob vzletu helikopterja primerno za polet, nenadoma izrazito poslabšalo, po dveh neuspelih poskusih pristanka helikopterja pa so z njim izgubili vsak stik, zato je nemudoma odredil iskalno akcijo. Razbitine so v zelo težkih razmerah našli ponoči.

Srbska vlada, ki se je danes zaradi dogodka sešla na izredni seji, je za nedeljo razglasila dan žalovanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.